Az utóbbi időben számottevő munkaerőigényt nem jeleztek a Gyálon működő nagyobb vállalkozások, a városba betelepülni szándékozó cégek azonban egy-másfél éven belül több mint ezer munkahelyet teremtenek. Jelenleg ugyanis két magyar és két nagy külföldi vállalattal is tárgyal az önkormányzat, amelyek hamarosan több száz milliós fejlesztéseket végeznek a településen. Elképzelhető, hogy néhány éven belül több munkahely lesz, mint amennyit az itt tevékenykedő cégek a helyi munkavállalókkal képesek lesznek betölteni.

A következő hónapokban leépítésekre sem lehet számítani. Az utolsó jelentősebb létszámcsökkentést a holland érdekeltségű Candy édességgyártó vitte véghez, amely összesen száz dolgozójától vált meg az év elején. A városban jelenleg 332 munkanélkülit tartanak nyilván, akik közül 203-an kapnak munkanélküli-járulékot - tájékoztatta lapunkat Gaál Zoltánné. A Pest Megyei Munkaügyi Központ dabasi kirendeltségének vezetője hozzátette: munkalehetőségek szempontjából Gyál igen jól ellátott város. Aki valóban szeretne dolgozni, az talál is munkát, de ha elképzelései nem egyeznek meg a helyi kínálattal, akkor a közeli főváros is számos lehetőséget kínál. Sokan ingáznak naponta Budapest és Gyál között.

A városban több nagy külföldi és magyar vállalat tevékenykedik. Említést érdemel a Prologis Logisztikai Kft., az Imperial Hungária Kft., a Candy Plusz Kft., a kereskedelemmel és logisztikával foglalkozó Autóker Gamma Kft., az Agroplast Kft., valamint a faipari termékgyártással foglalkozó Szálka Gmk. Az utóbbi években gyorsan szaporodtak a magánvállalkozások is, jelenleg 1394 egyéni kisvállalkozó és 320 kiskereskedelmi egység működik itt. Jelentős a műanyagipar, a kereskedelem, illetve a vendéglátás, mely több ezer embernek ad munkát.