Míg a lakáspiacot kiegyensúlyozottság, a telekpiacot - mint az országban jóformán mindenhol - túlkereslet jellemzi Dabason. A városban már csak elvétve akad egy-két eladó üres telek. A központban lévő telkekért irreálisan magas árat is megadnak a vevők - közölte lapunkkal Molitor Árpádné értékbecslő. Általában ezek a központi telkek 8-10 ezer forintos négyzetméteráron cserélnek gazdát, de 4 ezer forint alatt még a város szélén sem lehet építési telket kapni. Dabas frekventált helyén, a Bartók Béla úton sokszor 13-15 millió forintot is adnak egy 1000-1500 négyzetméteres telekért, melyen a múlt század elején épült, rossz állapotú, bontandó ház áll. Ebben az utcában jellemzően üzlet építése céljából vásárolnak ingatlanokat, ám mára már ezek a bontandó házzal együtt kínált telkek is elkeltek, tette hozzá az értékbecslő.

Némi kedvező változás várható azonban a telekkínálatban. Most alakítanak ki ugyanis mintegy 40-50 építési telket a város központjától számított egy kilométeres körzeten belül. Ezeket hamarosan közművesítik.

Ami a családi házakat illeti, az 50-es, 60-as években épült, felújításra szoruló, 6-7 millió forintos házakat a legkönnyebb eladni. Szintén gyorsan elkelnek a jó állapotban lévő, 7,5-8 millió forintos, egy plusz két félszobás panellakások, melyeket a fiatalok keresnek a leginkább. Hasonló áron cserélnek gazdát a részben téglából épült blokkos épületek lakásai, melyekben egyénileg mérhető a fűtés. Ezekben a házakban egy 48-50 négyzetméteres lakás mintegy 8 millió forintba kerül.

Kicsit türelmesebbnek kell lenniük a nagy alapterületű, 10-15 éves családi házak eladóinak. Ezek a 2-3 szintes, 250-300 négyzetméteres családi házak 18-20 millió forintba kerülnek, ám erre a kategóriára már kisebb a kereslet. A tapasztalatok szerint azonban egy éven belül ezek is gazdára találnak.

A kínálatban szerkezetkész házakat is találunk, igaz, ezek száma elenyésző a városban. A vállalkozói lakásépítés sem jellemző, ami ilyen, az általában konkrét megrendelésre készül. Ezért az új lakások árai kevésbé ismertek Dabason. Az elmúlt néhány évben sok villa is épült a városban, ám ezek tulajdonosai egyelőre nem tervezik az ingatlanuk eladását.

Ami az ipari ingatlanok piacát illeti, ebben a szegmensben jelenleg nincs eladó. Összesen egy, 50-60 hektáros ipari ingatlan van a városban, ám az már elkelt. Igaz, az önkormányzat tervezi ipari területek kialakítását az 5-ös főút mellett, ehhez azonban előbb meg kell egyeznie a magántulajdonosokkal. (VG)