Jócskán megdrágulnának a gyógyszerek, ha az OEP, az egészségügyi és a pénzügyi tárca által javasolt takarékossági csomagot fogadná el e heti ülésén a kormány - állítja az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója. Csányi Péter elmondta: készek közreműködni egy gyógyszer-takarékossági csomag kidolgozásában. Szerintük csökkentené a gyógyszerköltségeket, ha a bizonyítottan nem kellően hatásos orvosságok támogatása megszűnne. Jelentős megtakarítást jelent az is, ha a cégek eltekintenek a július 1-jei áremeléstől. Ez utóbbira egyébként az Orbán-kormánnyal kötött hároméves megállapodás értelmében kerülne sor, ami szerint az előző évi infláció 70 százalékának mértékével növelhetnék a tb által támogatott orvosságok termelői árát.

A hazai gyártók is az érdemi ártárgyalásban érdekeltek. Mint azt Fekete Tibor, a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének szóvivője elmondta: a több száz, 600 forintnál olcsóbb gyógyszer termelői árának emelése számukra fontos gazdasági érdek. Ennek híján többen azt fontolgatják, nem újítják meg ezen olcsó készítmények törzskönyvét, pedig arra az uniós csatlakozás miatt is szükség lenne. Ha e szereket kivonják a piacról, helyükbe 3-5-szörös árú gyógyszerek kerülnek, ami a betegek, de az OEP számára is komoly terhet jelentene.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója szerint az intézkedések nélkül a tervezett 217 milliárdos gyógyszerkassza akár a negyedével több lehet az idén. Mivel a tavalyi áremelés és az új gyógyszerek támogatotti listára kerülése mindössze 10 százalékos kiadásnövekedést indokolna, a tendencia mérséklése érdekében előterjesztést készítettek a kormánynak (VG, 2003. június 25.). Ennek eszközeként Matejka Zsuzsanna az orvosok racionális gyógyszerrendelésének elterjesztését, a cégek promóciós tevékenységének visszafogását jelölte meg. Arra, hogy bevezetik-e az úgynevezett terápiás fix (betegség alapú) tb-támogatást, azt mondta: a döntés a kormány kompetenciája, csakúgy, mint az, hogy mely betegségcsoportoknál, s milyen ütemezéssel történik meg annak bevezetése.

Ez a támogatási forma azt jelentené, hogy az azonos betegségek gyógyítására alkalmazható, azonos hatóanyagú, különféle áron kínált szerek árához azonos támogatást adna a tb, s annak mértékét a legalacsonyabb készítmény szerint állapítanák meg. Ettől csak indokolt esetben térhetne el a doktor.