A francia kormány adókedvezmények megadását tervezi külföldi vállalatoknak és azok vezetőinek, ha az országban telepednek meg. A tervezeten még dolgozik Jean-Pierre Raffarin miniszterelnök kabinetje. A Les Echos és a La Tribune úgy tudja, hogy az egyik variáns szerint 35 százalékkal csökkentenék a külföldi menedzserek Franciaországban fizetendő személyi jövedelemadóját, ami a jövőben megtelepedőkre számítva évente 140 millió eurós adókiesést jelentene, a már ott lévőket is beleszámítva pedig 850 millióst.

Mint a Reuters emlékeztet, a kormány terve várhatón éles kritikát fog kiváltani, mert a francia költségvetésnek a GDP-hez viszonyított aránya már tavaly is ütközött a stabilitási paktum előírásaival, és az egyenleg az idén sem alakul kedvezően. További kritika forrása lehet, hogy Franciaország már eddig is a világ legjelentősebb tőkeimportőrei között szerepel. A közvetlen külföldi tőkebefektetések összege - a Banque de France adatai szerint - tavaly elérte az 54,7 milliárd eurót, amivel megelőzték a második helyen álló Kínát és Németországot. A Reuters szerint az adókedvezményeknek inkább jelzésértékük lenne, mivel az országról meglehetősen rossz kép alakult ki külföldön: magasak a bérekre eső közterhek, a gazdaság pedig gyakran válik a sztrájkok túszává.

Franciaországban egyébként májusban - az előző havival egyező arányú - 9,3 százalékos volt a munkanélküliség, a lakossági kiadások viszont - kéthavi szerény növekedés után - májusban ismét csökkentek. Francis Mer pénzügyminiszter szerint az állástalanság mutatója az év végéig 9,5 százalékra is emelkedhet, mielőtt ismét javulni fog. (VG)