Mivel hazánk az EU-csatlakozás küszöbén áll, nem érdektelen, hogy a jövő évtől milyen mértékű uniós forrásokat képes a gazdaság és a társadalom fejlesztésére fordítani. Szakértelem, önbizalommal párosuló lendület, partnerség és pénzeszközök - a területfejlesztés szemszögéből a jövő alakításának ez a négy legfontosabb eleme - hangsúlyozta Szabó György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke, az Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke.

A kormány pályázat-előkészítő alapot (pea) hozott létre, hogy a jövő évi csatlakozásig hazánkban mintegy 600-700 projektet dolgozzanak ki. "Kezdettől fogva arra törekedtünk, hogy a régió, ezen belül a megye jól szerepeljen a projekt-előkészítő munkában" - fogalmazott Szabó György.

Annak érdekében, hogy minél több jól kidolgozott tender készüljön, új módszereket is alkalmaztunk, így a területfejlesztési tanács pályázat-előkészítő irodát hozott létre, amely a pályázni szándékozók rendelkezésére áll.

A cél az volt, hogy a beadott anyagok megfeleljenek a szigorú uniós követelményeknek. Igen fontos, hogy a rendelkezésre álló uniós források mind nagyobb hányadát sikerüljön megnyerni. A megye igyekszik a helyi adottságokra koncentrálni. A cél a komplexitás. Ezt szolgálja az idegenforgalmi projekt is, amellyel Sárospatak, Sátoraljaújhely és Szerencs kistérsége közösen pályázott, hogy összefogva valósítsa meg az idegenforgalomra, a borkultúrára épülő elképzeléseit.