A pápai húsosok megtalálták a megoldást: az európai piacon értékesítik azokat a termékeket, amelyeket az amerikai tilalom miatt nem exportálhatnak az Egyesült Államokba. Sérelmezik, hogy - bár az amerikai ellenőrök mindent rendben találtak náluk - rájuk is vonatkozik az általános amerikai behozatali tiltás.

Ismeretes, hogy az ország húsiparát sújtó szigorú amerikai tiltó rendelkezések ügyében egyeztetnek a magyar és az amerikai hatóságok. A mezőgazdasági tárca vezetését felkeresi az amerikai nagykövet. Veszprém megyében a Pápai Hús Rt. volt az Egyesült Államok legnagyobb magyarországi beszállítója, ezért az intézkedés őket érinti leginkább.

Móczár István vezérigazgató szerint a cég exportjának 30 százaléka irányult Amerikába, vagyis évente 1600-1800 tonna fóliába csomagolt sonkát és lapockát szállítottak a tengeren túlra. Móczár István úgy véli, meglepő, hogy a szigorítás nem egyes üzemekre, hanem az egész magyar húsiparra vonatkozik. Pápa ugyanis a tavalyi ellenőrzéseken dicséretesen teljesítette a követelményeket, és másutt is csak apróbb kifogásaik voltak az amerikai ellenőröknek.

Egyébként a Pápai Hús Rt. ebben a helyzetben gyors piackutatást végzett, és ennek eredményeként kiderült: Európában eladhatók az amerikai piacról kiszorult pápai húsipari termékek. (MR)