A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) aláírásgyűjtést, végső esetben tüntetést is elképzelhetőnek tart, ha a felsőoktatástól további forrásokat vonnak el - közölte a szervezet elnöke.

"A magyar felsőoktatás nem képes semmilyen további elvonásokat elviselni" - jelentette ki Barthel-Rúzsa Zsolt.

A HÖOK elnöke az oktatási miniszter pénteki, tandíjjal kapcsolatos kijelentéséről leszögezte: a HÖOK a tandíjat nem tudja elfogadni semmilyen körülmények között, a hallgatókat nem lehet tovább terhelni.

Magyar Bálint egy tanácskozáson azt mondta: a felsőoktatási reform keretében Magyarországnak meg kell oldania a felsőoktatás finanszírozásának kérdését is, amelynek során nem lehet megkerülni a tandíj bevezetésének problémáját sem.

Barthel-Rúzsa Zsolt utalt arra, hogy a felsőoktatás 2003. évi előirányzata 155 milliárd forint volt, amelyből év közben több mint 3 milliárd forintot vontak el. Az idei 154 milliárdos előirányzat reálértéke mindenképpen nagyarányú csökkenést jelent, s ehhez járul még az infláció hatása.

A HÖOK úgy gondolja, kiemelten kell támogatni a felsőoktatást, az ugyanis az unióhoz való csatlakozás küszöbén az egyik olyan húzóágazat lehetne, amely vonzóvá és versenyképessé teheti az országot - mondta.

A HÖOK elnöke szerint csalóka a hallgatói normatíva emelésére hivatkozni, annak ugyanis jelen pillanatban nem 91 ezer, hanem 300 ezer forintnak kellene lennie. Megjegyezte, szükségesnek tartanák az összes többi - képzési, fenntartási - normatíva emelését is.

Az elnök egyúttal kijelentette: racionalizálni kellene az egész magyar felsőoktatást. "Nincs kétségünk afelől, hogy léteznek párhuzamosan működő tanszékek, amelyek pénzt vonnak el".

Hozzátette: a HÖOK szükségesnek tartja a felsőoktatás átvilágítását, amelynek során a hiányosságok, ellentmondások kiszűrhetők lennének. Azt ugyanakkor nem tartják megoldásnak, hogy a felsőoktatás támogatásának csökkentésével próbálják meg rákényszeríteni az intézményeket a hibák kiszűrésére.

A jelenlegi forrásokból még arra sincs fedezet, hogy a 6 százalékos béremelés megvalósulhasson: Ezen felül semmilyen fejlesztésre nincs pénz. "A magyar felsőoktatás, ha így folytatódik, a teljes csőd felé fog haladni" - fogalmazott a HÖOK vezetője.(MTI)