Májustól akár 20 százalékkal is drágulhatnak az éttermi szolgáltatások Csehországban. A nagymértékű emelkedés oka, hogy a vendéglátóiparban alkalmazott áfakulcs a jelenlegi 5 százalékról 22 százalékra emelkedik az EU-csatlakozás időpontjától. Bohuslav Sobotka pénzügyminiszternek e heti utolsó próbálkozásán sem sikerült átmeneti mentességet kapnia az éttermi áfára vonatkozóan az EU-tól. A kínos kudarccal foglalkozó cseh lapok Magyarország példáját is emlegetik, amely korábban hároméves haladékot kapott az élelmiszerek 15 százalékos áfájának fenntartására. A Mladá Fronta Dnes szerint az illetékesek "elaludtak", ugyanis annak a francia javaslatnak a sikerében bíztak, mely szerint a vendéglátásban alkalmazott áfakulcsot nemzeti hatáskörbe kellene utalni. A javaslatot azonban a héten az EU-pénz-ügyminiszterek elvetették.

A cseh nemzeti bank szerint akár egy százalékponttal is emelheti az idei inflációt az éttermi szolgáltatások ilyen mértékű drágulása, ami így az eredetileg várt 3 helyett akár 4 százalék is lehet, szemben a tavalyi 0,1 százalékkal.

Az áremelkedés akár a cseh éttermek egynegyedének csődjét is okozhatja - idézi a cseh sajtó Mirka Liprichovát, az éttermeket tömörítő egyesület elnökét. Szerinte csak a nagyobb városi éttermek tudnak megbirkózni a problémával. Szakértők szerint néhány étterem úgy dönt majd, hogy több részre bomlik. Ezzel csökken egy-egy vállalat forgalma, ami azért jó, mert az egymillió korona alatti forgalommal rendelkezők mentesülnek az áfafizetés alól. A csehek tavaly 50 milliárd koronát költöttek az ország 50 ezer vendéglátó-ipari egységében, az idén azonban mindkét szám jelentősen csökkenhet.