Májustól akár 20 százalékkal is drágulhatnak az éttermi szolgáltatások Csehországban. A nagymértékű emelkedés oka, hogy a vendéglátóiparban alkalmazott áfakulcs a jelenlegi 5 százalékról 22 százalékra emelkedik az EU-csatlakozás időpontjától. Bohuslav Sobotka pénzügyminiszternek e heti utolsó próbálkozásán sem sikerült átmeneti mentességet kapnia az éttermi áfára vonatkozóan az EU-tól. A kínos kudarccal foglalkozó cseh lapok Magyarország példáját is emlegetik, amely korábban hároméves haladékot kapott az élelmiszerek 15 százalékos áfájának fenntartására. A Mladá Fronta Dnes szerint az illetékesek "elaludtak", ugyanis annak a francia javaslatnak a sikerében bíztak, mely szerint a vendéglátásban alkalmazott áfakulcsot nemzeti hatáskörbe kellene utalni. A javaslatot azonban a héten az EU-pénz-ügyminiszterek elvetették.
A cseh nemzeti bank szerint akár egy százalékponttal is emelheti az idei inflációt az éttermi szolgáltatások ilyen mértékű drágulása, ami így az eredetileg várt 3 helyett akár 4 százalék is lehet, szemben a tavalyi 0,1 százalékkal.
Az áremelkedés akár a cseh éttermek egynegyedének csődjét is okozhatja - idézi a cseh sajtó Mirka Liprichovát, az éttermeket tömörítő egyesület elnökét. Szerinte csak a nagyobb városi éttermek tudnak megbirkózni a problémával. Szakértők szerint néhány étterem úgy dönt majd, hogy több részre bomlik. Ezzel csökken egy-egy vállalat forgalma, ami azért jó, mert az egymillió korona alatti forgalommal rendelkezők mentesülnek az áfafizetés alól. A csehek tavaly 50 milliárd koronát költöttek az ország 50 ezer vendéglátó-ipari egységében, az idén azonban mindkét szám jelentősen csökkenhet.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.