Az oktatási miniszter és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke tegnap aláírta azt a megállapodást, amelynek alapján a szervezet végezheti el tizenhat gyakorlatigényes szakma esetében a vizsgakövetelmények felülvizsgálatát. Az MKIK kibővült szakképzési feladataira - mint arról már beszámoltunk - 563 millió forintot ítélt meg az Országos Szakképzési Tanács. Ehhez az összeghez a tegnapi szerződéskötés nyomán juthat a szervezet.

Magyar Bálint miniszter az aláírást megelőzően a munkaerő-piaci igényeknek megfelelő szakképzés fontosságát hangsúlyozta a magyar gazdaság versenyképessége szempontjából. Elmondta: a jogi háttere is megteremtődött annak, hogy a gazdaság szereplői egyre inkább bekapcsolódjanak a szakképzésbe, így a tanulói szerződés keretében oktatott szakmunkástanulók száma az eddigi 15 ezerről 40 ezerre nőhet az elkövetkező időszakban.

A kamara stratégiai fontosságúnak tekinti a szakképzés megfelelő ellátását - jelentette ki Parragh László. Az MKIK elnöke közölte: a munkaadói szervezetekkel közösen kívánják végezni a feladatokat. A kamara országos szakképzési egyeztetőbizottság létrehozását kezdeményezte, amelynek munkájában az érdekegyeztető tanács munkaadói oldalához tartozó szervezetek vennének részt. (GA)