Jelentős mértékben, 25,9 százalékkal nőttek a kiskereskedelmi eladások decemberben Lengyelországban. A megugrás nemcsak a karácsonyi bevásárlásoknak, hanem a fogyasztói kereslet növekedésének is köszönhető - idézi a Reuters a statisztikai hivatalt. Éves szinten ez 17,3 százalékos növekedést jelent, amit elsősorban a "last minute" autóeladások pörgettek fel, ugyanis januártól változott az áfa.

Elemzők szerint egyértelműen a fogyasztói kereslet gerjeszti a gazdasági növekedést. Ezzel szemben szívesebben látnák a befektetések növekedését, akkor ugyanis fenntarthatóbb növekedést lehetne jósolni. A decemberi 18 százalékos munkanélküliség, ami szintén növekedett az előző hónaphoz képest, egyértelműen mutatja, hogy a vállalatok továbbra is költségcsökkentésekkel próbálják megőrizni, illetve javítani versenyképességüket a májusban az EU-hoz csatlakozó országban. A 39 milliós Lengyelországban 3,18 millió munkanélkülit tartanak nyilván, de szakértők szerint még nagyon sokan dolgoznak a feketegazdaságban. Jerzy Hausner gazdasági miniszter novemberi kijelentésére emlékeztet a Bloomberg, miszerint ha az EU-csatlakozás után sem kezd el csökkenni az állástalanság, lemond. Szakértők szerint azonban, reálisan nézve a dolgokat, 2005 lehet az első év, amikor új munkahelyeket lesz képes teremteni a lengyel gazdaság.

Kormányzati becslések szerint 3,6 százalékkal bővült 2003-ban a gazdaság, ami jónak mondható az előző két év gyengélkedése után. Az EU-csatlakozás miatt az idén 5-6 százalékos növekedésre számítanak a közgazdászok.

Rossz hír azonban, hogy az elbocsátások növelik a munkanélküli-segélyre fordítandó kiadások mértékét. Ez pedig hátráltatja a kormány azon törekvését, hogy csökkentse a kormányzati kiadásokat, és 2007-re képes legyen megfelelni az eurózónához csatlakozás követelményeinek.

A Bloomberg megemlíti, hogy éppen a kormányzat az, amely a legnagyobb elbocsátásokat hajtja végre. A 13 évvel ezelőtti félmillió bányászból például mára mindössze 140 ezer maradt az országban.