A brit külügyminisztérium több külképviseletét átköltözteti az al-Kaida isztambuli öngyilkos merényleteit követően. Az intézkedések a következő 10 évben több százmillió fontot emésztenek fel.

A brit külképviseletekkel kapcsolatban úgy vélik, hogy kiemelt célpontjai a terrorizmusnak, ezért az isztambuli brit érdekeltség ellen elkövetett merénylet óta biztonságuk felülvizsgálata elsőrangú feladat. A legutóbbi értékelések szerint a terror veszélye nagyobb, mint eddig bármikor.

Nagy-Britannia 230 külképviselettel rendelkezik, melyek közül az afrikaiak és a közép-keletiek vannak a legnagyobb veszélyben. Az utóbbi két évben 27 millió fontot költöttek nagykövetségeik különböző biztonsági rendszerekkel való ellátására - míg az amerikaiak 506 millió fontnak megfelelő dollárt. Az eddigi kiadások eltörpülnek az egyes követségek átköltöztetésének költségei mellett. A fokozott veszély miatt karácsony előtt már két marokkói képviseletet helyeztek át. A jemeni brit nagykövetség biztonságosabbá tétele - a meghiúsított Al-Kaida merénylet óta - elsőrangú prioritás, mert az épület egy főútvonalon fekszik, de a damaszkuszi, bejrúti, kairói és katari követségek is nagyon rossz elhelyezkedésűek. A bagdadi brit diplomaták abban az épületben kaptak helyet, melyben a koalíció ideiglenes kormánya tartózkodik az USA övezetén belül. (Guardian)