Teljes körű teljesítményvolumen alapján finanszírozza januártól a járó és fekvő betegeket gyógyító intézményeket az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), ami tervezhetőbbé teszi az intézmények és a pénztár gazdálkodását - tájékoztatta lapunkat a biztosító szóvivője. Bartucz Attila elmondta: az intézmények 2003. évi teljesítményük 98 százaléka alapján kapják a havi működési költségeik ellenértékét, amit az országos betegforgalmi változásokkal (nyáron helyenként kevesebb a kórházi bent fekvők száma) korrigálnak. Az e fölötti teljesítmények után degresszív díjazás jár: az 5 százalékos többletet 60, az 5-10 százalék közöttit 30, az e fölötti teljesítményt 10 százalékon számolja el a biztosító. A váratlan esemény (tömeges baleset, fertőzéses megbetegedések) költségeinek kifizetését az egészségügyi miniszter külön engedélyezi.

A finanszírozási kormányrendelet új eleme továbbá, hogy a sürgősségi, az intenzív, az égési, a traumatológiai és a fertőző osztályok a szokásos teljesítményelszámoláson felül naponta és ágyanként ezer forint fix összeget kapnak a tb-től, ami 20-50 millió forint többletbevételt jelent az ilyen osztályokat fenntartó intézményeknek.

A szóvivő arról is tájékoztatott, hogy kétmillióra bővítik a jelenleg egymilliós létszámú irányított betegellátó rendszert. Ebben az ellátásban a betegek racionális gyógyításának útját szervezőközpontok végzik, ami a tapasztalatok szerint jelentős költségmegtakarítást hozott a tb-nek. Jól jártak a rendszerben dolgozó intézmények is, mert a megtakarítás egy részét visszakapták, és a betegellátás minőségének fejlesztésére fordíthatták. Az optimálisabb gazdálkodás érdekében ez évtől egy-egy betegellátást irányító központban legalább 75 ezer biztosítottról kell gondoskodni, ezért a jelenleg működő tervezőknek összesen 300 ezerrel kell növelniük a hozzájuk tartozók számát. Hétszázezer biztosított ellátására új szervezők pályázhatnak.

Eddig a szaktárca költségvetéséből fedezték a mentést, januártól ezt az egészségbiztosító finanszírozza. Bartucz Attila ezt az európai uniós csatlakozással magyarázza. A tagállamok polgárai ez irányú költségeinek elszámolása ugyanis a nemzeti biztosítókon keresztül történik majd.

Változik az úgynevezett nettó körbe tartozó gyógyintézmények (önkormányzati kórházak, rendelők) finanszírozása is. Ők eddig az orvostudományi klinikáknál és az országos gyógyintézményeknél 20 nappal később jutottak hozzá a tb-től utalandó működési bevételekhez. Ezután a hó elején a teljesítményük alapján járó bruttó összeg felét, 22-én pedig a fennmaradó részt kapják meg, ami javítja likviditásukat.

A lakosság idősödésével és az ezzel járó szociális gondokkal megnőtt a hosszú ápolás iránti igény. Az OEP ezért - az ápolásbiztosítás előkészítéseként - 300 millió forintos pályázatot ír ki vegyes profilú, hosszú kórházi ápolásra, csakúgy, mint a hospice (haldokló betegek ápolása) ellátást vállalók számára.