Magyar Bálint szerint előnyös lehet a Fidesz diákhitellel kapcsolatos tegnapi javaslata, miszerint a munkáltató vállalná a diákhitel előtörlesztését munkavállalója helyett - az oktatási miniszter erről az Európai Egyetemek Szövetsége mai tanácsülésének sajtótájékoztatóján nyilatkozott.

Magyar Bálint elmondta: pénzügyi, megtérülési szempontból "lehetséges, hogy előnyös" a Fidesz javaslata, amely szerint a munkáltató vállalná a diákhitel előtörlesztését munkavállalója helyett, és ezt az összeget nem terhelnék adók, illetve járulékok.

Azonban hozzátette: az ellenzéki párt honlapján található Diákhitellel kapcsolatos adatok "téves számításokat" tartalmaznak. Ezzel összefüggésben utalt arra: nem feltételezhető, hogy a diákhitel kamatai idővel nem csökkenhetnek.

A Diákhitel Központ Rt. igazgatósága csütörtökön úgy döntött, hogy a diákhitel kamata a 2003/2004-es tanév második félévére 11,95 százalék lesz.

A Fidesz még a bejelentés előtt, csütörtökön törvényjavaslat benyújtását helyezte kilátásba. Ennek elfogadása az ellenzéki párt szerint biztosítaná a diákhitel-rendszer hosszú távú működését, és csökkentené a hitellel rendelkezők terheit.

Tállai András (Fidesz) elmondta, hogy a törvényjavaslat, amely január elsejétől visszamenőleges hatállyal lépne életbe, a személyi jövedelemadóról és a társasági adóról szóló törvényt módosítaná, és a munkavállaló és munkaadó közötti, egyfajta utólagos tanulmányi szerződésként lenne értelmezhető.

Tállai András szerint a munkáltatóknál elismert jutalmazási móddá válhatna, hogy dolgozóik diákhitelének előtörlesztését átvállalják, így a hitelfelvevő terhei csökkennek, a diákhitel-rendszer pedig stabilizálódik.

A politikusok bejelentették, hogy a Fidesz honlapján elérhető az a veszteségkalkulátor, amellyel mindenki kiszámolhatja, hogy mekkora kárt okozna a kamatok emelése.(MTI)