Készítik a helyet Brüsszelben az Európai Bizottság tagjai közé lépő leendő tíz új biztos számára. Jóllehet ez utóbbiakról formálisan csupán hat ország esetében született hivatalos jelölés, ám annyi már eldőlt, hogy arra a hat hónapra, amíg a jelenlegi Prodi-bizottság hivatalban van, nem kapnak saját "portfóliót", hanem a meglévő biztosok mellett jutnak részfeladathoz, mintegy "betanulva" a mesterségbe.

Jól értesült források szerint jelenleg annak felmérése folyik a testületben, hogy hol volna

fogadókészség ilyen tanuló biztos alkalmazására. Úgy tudni, hogy az osztrák Franz Fischler (mezőgazdaság), a finn Erkki Liikanen (vállalkozás, információs technológia), a spanyol Pedro Solbes Mira (gazdasági és pénzügyek), a dán Poul Nielson (humanitárius ügyek, fejlődő országok), a német Günter Verheugen (bővítés), a francia Pascal Lamy (külkereskedelem), az ír David Byrne (egészségügy és fogyasztóvédelem), a szintén francia Michel Barnier (regio-nális politika), a luxemburgi Vivian Reding (oktatás és kultúra), a német Michaele Schreyer (költségvetés), valamint a svéd Margot Wallström (környezetvédelem) környezetéből érkeztek elsősorban egyetértő jelzések. Egyes diplomaták tudni vélik, hogy Loyola de Palacio (közlekedés, távközlés, energia és európai parlamenti ügyek) is szívesen látna az új tagországokból érkező biztosgyakornokokat maga körül, elsősorban az energiai és az európai parlamenti területeken.

Nevüket mellőző források közlése szerint a leendő magyar biztos esetleges alkalmazása Barnier francia regionális biztos mellett merült fel potenciális lehetőségként, miközben az észt Siin Kallas esetleg Liikanen csapatához csatlakozhatna. Számtalan találgatás látott napvilágot a lengyel Danuta Hübner aszszony kapcsán: neve a leggyakrabban a külkereskedelem és közlekedés kapcsán merült fel.

Az új biztosok "fél kabinettel" - három fővel - üzemelnek a mostani bizottság hátralévő hónapjaiban, és csak a novemberben hivatalba lépő új testületben lesznek működési körülményeik teljesen azonosak a mai tagokéval. Ha saját önálló szakterületük nem is, ám szavazati joguk nekik ugyanúgy lesz, mint a maiaknak.