Az Egyesült Államok és Japán gyorsabban fejlődik, mint Európa - figyelmeztetett Jean-Philippe Cortis, az OECD vezető közgazdásza a világgazdasági kilátások aktualizált változatát ismertetve. Az európai fellendülés rendkívül gyatra, a tartós javulásra még sötét árnyék borul - jelentette ki, és a munkaerőpiac szerkezeti átalakítását sürgette. Megismételte a kritikát, miszerint az európaiak a jobb időkben elmulasztották azokat a fiskálispolitikai óvintézkedéseket megtenni, amelyek most, a rossz napokban hiányoznak. Az Egyesült Államoktól az ikerdeficit felszámolását, Japántól expanzív pénzpolitikát vár el az OECD.

Amerikai részről az idei davosi fórum fővendége Dick Cheney alelnök volt, aki beszédében a csatabárd elásását ígérte Európának - tavaly Colin Powell külügyminiszter volt a legmagasabbrangú amerikai vendég. Cheney szerint az erő alkalmazása Irakban a tömegpusztító fegyverek elleni kampány szavahihetőségét erősítette. Állítása szerint az erő alkalmazása csak a végső lehetőség Washington számára, amely előnyben részesíti a viták diplomáciai megoldását, a nemzetközi szervezetekkel és a szövetségesekkel való együttműködést. "Nem az egypólusú és a multipoláris világ között választunk, hanem az igazságos, szabad és demokratikus világot választjuk, ami minden demokratikus nemzettől kompromisszumkészséget és áldozatvállalást követel" - jelentette ki, ami a CNN szerint azért figyelemre méltó, mert eddig Cheneyt tekintették a magányos washingtoni külpolitizálás atyamesterének.

Különmegbeszélésen foglalkoztak Davosban a nemzetközi kereskedelmi tárgyalások felújításával, ami iránt a résztvevők szerint mindenki elkötelezett.