Nem fogadta el a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége tegnap azt az indítványt, hogy forduljon a rendőrséghez bejelentéssel a testület annak vizsgálatát kérve, történt-e hanyag vagy hűtlen kezelés a Ragáts Imre volt tévéelnök múlt év decemberi lemondásának napján nyilvánosságra került filmszerződés ügyében - értesült a tanácskozás egyik résztvevőjétől a távirati iroda.

Közlése szerint a határozati javaslatot Haraszti Miklós, a grémium szabad demokraták által delegált tagja terjesztette a testület elé az ülésen.

Az információ szerint a kuratóriumi elnökség döntött arról is: nem jár Ragáts Imrének rendkívüli juttatás az elnöki posztról távozása kapcsán, mivel nem önhibáján kívül vált meg a tisztségtől. Arra az álláspontra helyezkedett az elnökség, hogy amiatt sem kell fizetni a közszolgálati televízió egy hónapja lemondott vezetőjének, hogy - elnökké választása miatt - fél évvel korábban megvált alelnöki pozíciójától.

Január 8-án kért külső szakértői jelentést a testület arról, kezdeményezzen-e eljárást Ragáts Imre ellen, a volt tévéelnök decemberi távozásának napján nyilvánosságra került filmszerződés kapcsán. A kuratórium elnöke akkor beszélt arról, hogy a szakértő feladata vizsgálni a felelősségi formákat, az esélyeket, azt, hogy mi a tévé érdeke, és hogyan lehet a legjobban, a lehető leggyorsabban rendezni az ügy anyagi részét akár büntető, akár polgári peres eljárásban.

A HVG december 18-ai számában jelent meg, hogy "azóta elvált felesége üzlettársának cégétől - állítólag a piaci ár háromszorosáért - vásárolt természetfilm-sorozatot Ragáts Imre, a köztévé elnöke" az MTV részére. Ragáts Imre egy nappal a HVG megjelenése előtt - egészségi okokra hivatkozva - január 1-jei hatállyal lemondott posztjáról. A Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége másnap, azaz december 18-án egyhangú szavazással elfogadta a lemondást.

Ragáts Imre távozása után láttak napvilágot sajtóértesülések arról, hogy a volt tévéelnöknek anyagi igényei vannak egykori munkáltatójával szemben. A végkielégítés és szabadságmegváltás iránti igény - az egyik kuratóriumi elnökségi tag szerdai közlése szerint - "több tízmilliós téma".(MTI)