Ötmilliárd forint költséggel ötcsillagos rekreációs szállodát épít a Smaragd-Invest Kft. Keszthely határában - jelentették be a városházán sajtótájékoztatón pénteken.

A magyar befektető a Hévízi-tó melegvízi kifolyócsatornája mentén fekvő egykori angolnatelep öthektáros területét vásárolta meg Keszthely önkormányzatától 300 ágyas gyógy- és wellness hotel létesítése céljából.

Győri László, a befektető cég ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón közölte: a térség legnagyobb idegenforgalmi beruházása "a minőségi gyógyturizmus iránt megnőtt igényeken, valamint a sármelléki nemzetközi repülőtér közelgő fejlesztésén alapul".

"Az eddig szabadon elfolyó és 48 óránként cserélődő gyógyvíztöbbletet hasznosító rekreációs szállodatömböt tervezünk, két ágyas és nagycsaládos szobákkal, apartmanokkal és lakosztályokkal" - mondta az ügyvezető igazgató.

Közlése szerint a fő kínálatot a gyógy- és egészségmegőrző szolgáltatások, szabadtéri és fedett élményfürdők, valamint a tenisz-, minigolf- és fallabdapályák képezik majd.

Több száz főt befogadó konferenciaterem, business center, számos étterem és üzlethelyiség lesz a szállodakomplexumban, amely kezdetben 100-150 embert foglalkoztat.

A Smaragd-Invest igazgatója üzleti titoknak minősítette az ingatlan adásvételi összegét. Hozzátette: az önkormányzat kemény feltételeket támasztott a beépítés módját, a foglalkoztatást és a határidőt illetően.

"Több tervezőiroda ajánlatából választva, majd a kivitelezői tender elbírálása után még ez év közepén megindulhat az építkezés, és a szálloda 2005. szilveszterére kulcsrakész lesz. Az ötmilliárdos beruházási költség felét hitelből, a többit saját és uniós pályázati forrásból fedezzük" - közölte Győri László.

Mohácsi József polgármester elmondta: Keszthely legnagyobb szállodája évente "legalább 100 millió forint adó- és egyéb díjbevételt hoz majd a városnak, fokozatosan bővítve a foglalkoztatási lehetőségeket is".

"Ebből a bevételből az uniós városfejlesztési pályázatokhoz szükséges önerőt képezzük majd" - tette hozzá a polgármester. (MTI)