Tegnap lapzártánk után kezdte el tárgyalni az Európai Parlament külügyi bizottsága azt a bővítési jelentést, amelyet Elmar Brok raportőr terjesztett elé az Európai Bizottság novemberi országjelentéseivel, illetve a csatlakozó országok felkészültségével kapcsolatban. A német kereszténydemokrata raportőr által javasolt szöveg megállapítja, hogy a magyar gazdaság teljesítménye tavaly hanyatlott.

"A magas államháztartási és külkereskedelmi deficit aggodalomra okot adóvá vált, amit meg kell oldani" - fogalmaz a legújabb bővítési EP-jelentés első tervezete, amelynek hazánkkal foglalkozó részét a portugál néppárti Luis Queiró készítette (mint hosszú évek óta mindig).

Egyúttal külön is felhívja a figyelmet a novemberi bizottsági országjelentésben megfogalmazott sürgős feladatokra az agrárszektorban (a kifizetőügynökség felállítására, az integrált irányítási és ellenőrzési rendszer kiépítésére, a vidékfejlesztési intézkedésekre, illetve a vágóhidak közegészségügyi követelményeire).

A jelentés általános része valamennyi tagjelöltet felszólítja, hogy ne lankadjon az európai követelményeknek való megfelelés elérésére tett erőfeszítéseiben, "különösen az érzékeny területeken (például a kisebbségek)". Mindazonáltal megnyugvással veszi tudomásul, hogy a tíz csatlakozó országról készített bizottsági jelentések mindössze a jogalkotási feladatok 3 százalékánál állapítottak meg súlyos problémákat. Az EP-jelentés tervezete felhívja a figyelmet a sok helyütt növekvő munkanélküliségre, az egyenlőtlenségek és a társadalmi kirekesztettség fokozódására is, s külön is felszólítja az új tagállamokat a területükön tapasztalható, növekvő regionális különbségek kezelésére.

A jelentéshez, melyet tegnap kezdtek megvitatni, az EP külügyi bizottságának tagjai február 3-ig nyújthatnak be módosító javaslatokat, amelyekről a testület február 19-én szavaz majd - közölte lapunk érdeklődésére az EP illetékes szóvivője. A tervek szerint a márciusi strasbourgi plenáris ülés fogadja majd el a jelentést, amely ily módon az utolsó átfogó uniós értékelés lesz a májusban csatlakozó országokról a belépés előtt.