Kezd beérni a két hazai tőzsde (BÉT, BÁT) egyesülését szorgalmazók erőfeszítése, ami egyúttal nem csekély profittal is kecsegteti az elmúlt időszakban értéktőzsdei, illetve árutőzsdei részvényeket felhalmozókat. Alig egy hónap múlva tartja rendkívüli közgyűlését az értéktőzsde, és ha a tagság zöld utat ad az integrációnak - amire a tegnapi megszólalások alapján is lehet következtetni -, illetve a Központi Elszámolóház és Értéktárban (Keler) meglévő 25 százalékos BÁT-tulajdonrész megvásárlásának, akkor még az idén Budapesti Áru- és Értéktőzsdére keresztelhetik a 140 éves magyar tőzsdét.

Kétségtelen, hogy a legnagyobbat a részvényesi kör kaszálhatja, azok közül is a korán ébredők. Az aranytojást tojó tyúk - nevezetesen a Keler - ugyanis nem csekély profittal kecsegtet. Ez évi üzleti terve 1,4 milliárdos nyereséget említ. Ráadásul a BÉT-elnök nemrégiben azt is megpendítette, hogy szükségtelenül sok készpénz található a Keler mérlegében, ami nagyobb osztalék kifizetését indokolná. Egyesek azt is pártolnák, hogy a korábbi évek nyereségéből visszatartott készpénz egy részét is kifizessék osztalékként. Ebben azonban a döntő szót a fő tulajdonos jegybank mondja ki.

Aki korán kel, aranyat lel, mondhatnánk, ám a nemzetközi értékpapírpiacokon tapasztalható folyamat láttán alighanem igazat kell adnunk azon BÁT- és BÉT-vezetői kijelentéseknek is, hogy a jelenlegi helyzetben ez az egyetlen reális alternatíva. Stratégiai, üzleti és pénzügyi előnyök, szinergia, nagyobb likviditás szól az integráció mellett, és persze az is, hogy a szétaprózott piacoknak előbb-utóbb alighanem a megszűnés gondolatával is meg kell barátkozniuk. Egy kicsit hosszabb távon gondolkodva pedig akár a Keler is "csatlakozhat" az integrált börzéhez, és az így kellőképpen megerősödött társaság útja egészen a tőzsdei megjelenésig vezethet.

Mi lenne a következő felvonás? Az egységes kelet-közép-európai értéktőzsde megalakulása egyes szakemberek számára még 2003-ban is lehetséges alternatívaként vetődött fel, az utóbbi évek történéseit nézve azonban aligha valószínű, hogy éppen most lenne időszerű ez a kérdés. A régió börzéi egymás helyett a "nagyokhoz" húznak, ám minden bizonnyal az elkövetkező évek adják meg a választ arra, hogy az együttműködés milyen formában is valósulna meg.

Addig már csak a díjversenyt kell bírni szusszal.