Védett hungaricum lett a békési szilvapálinka; az EU-csatlakozási szerződésben is rögzítik ezt, s mint földrajzi eredetvédelem alatt álló speciális terméket nevesítik. A békési pálinka több mint kétszáz éve változatlan recept alapján, hagyományos pálinkafőzdében készül, békési vörös szilvából. Az italt csak a Békés-Békéscsaba-Gyula által határolt földrajzi háromszög területén - 16 településen - lehet előállítani és palackozni is csak itt lehet.
Békésen a dél-alföldi gasztronómiai turizmus egyik fontos megállóhelyét építette ki a Békési és Fia vállalkozás. A tavaly ősszel átadott Békési-pálinka megállóhely egyben vasút- és pálinkatörténeti kiállítás, ahol a turisták megtekinthetik a vállalkozónál a pálinkafőzés mesterségét, és meg is kóstolhatják a táj jellegzetes italát. A gasztronómiai különlegességek iránt érdeklődő vendégeket egy több mint százéves - valamikor pálinkafőzésre is használt - mozdony várja két korabeli vasúti kocsival. (VG)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.