Május 1-jéig már biztosan nem kerülhet sor a kishatárforgalom visszaállítására. Ugyanis az európai uniós tagállamok szakértői még mindig csak szakmai egyeztetéseket folytatnak arról a tavaly őszi európai bizottsági javaslatról, amely egy a korábbi magyar kishatárforgalmi rendszerhez hasonló könnyítést tenne lehetővé a tagállamoknak a közösségen kívüli országok irányába, illetve az egyes tagállamok között addig, amíg schengeni csatlakozásukkal végleg meg nem szűnik a belső határellenőrzés.

A magyar határőrség szakértői szerint az előkészítő munkacsoportokban két alapvető irányvonal alakult ki. Az elsősorban politikai szempontokat figyelembe vevő koncepció elsődleges célja "minél közelebb hozni Európához" a közösségen kívüli szomszédos országokat, míg a másik irányvonal elsősorban a schengeni határvonal biztonságosságának fenntartását tartja szem előtt.

A korábbi magyar kishatárforgalmi rendszert éppen Brüsszel elvárásai miatt szüntették meg teljesen tavaly augusztusra. Ugyanakkor a határon túl élő magyar közösség miatt Magyarországnak szakértők szerint mindenképpen érdeke lenne egy hasonló uniós szintű konstrukció kidolgozása, éppen ezért ez részben magyar szorgalmazásra vetődött fel Brüszszelben. (NIG)