Az elmúlt öt évben, különösen a fogyasztóvédelmi törvény közelmúltban történt módosításával, hazánk felzárkózott a közösségi fogyasztóvédelmi normákhoz, illetve intézményekhez. A megváltozott törvényben kiemelt szerepet kap a termékbiztonság és a tájékoztatás - hangsúlyozta Kozák Tamás főosztályvezető, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium csütörtöki sajtóbeszélgetésén. Elmondta: a törvény rögzíti azon termékek alapvető biztonsági követelményeit, amelyekre szabvány, vagy más rendelkezés nem állapít meg speciális előírásokat. Meghatározza a gyártó és a forgalmazó termékbiztonsággal kapcsolatos kötelezettségeit, megkívánván azok együttműködését.

A címkézés szabályai az uniós joggyakorlatnak megfelelően változtak, így május elsejétől csak azokon a termékeken kötelező feltüntetni a származási helyet, amelyeket nem az Európai Gazdasági Térség államaiban, hanem más országban állítottak elő. (Az általános szabály alól kivétel az élelmiszer, amellyel kapcsolatban szigorúbbak a tájékoztatási követelmények.)

A törvény fontos rendelkezéseket tartalmaz a fogyasztói viták hatékony, gyors és olcsó, peren kívüli elintézésére hivatott békéltetőtestületekre. Ezek mind népszerűbbek, hatékonyságuk növelése végett a módosítás - az elnöki jogkör növelésével - erősíti függetlenségüket. Eljárásuk a jövőben ingyenes lesz.

Felértékelődik a civil szféra szerepe. A fogyasztókat képviselő társadalmi szervezetek számára lehetőség nyílik arra, hogy az összes tagállam területén fellépjenek a kollektív fogyasztói érdekekért. Ha igazolják fogyasztóvédelmi tevékenységüket, legalább kétéves működésüket és szervezetük minimum ötven tagot számlál, úgy felkerülhetnek az Európai Bizottság által vezetett listára. Arra is mód lesz, hogy szakszerű segítséget nyújtsanak az uniós piacon egyéni sérelmet szenvedett hazai fogyasztónak. (MKK)