Elképzelhető, hogy a korábban tervezettnél több mint fél évvel később kerülhet sor Magyarország schengeni csatlakozására. A hazai szakértők ugyanis attól tartanak, Brüszszel a tervezettnél lassabban készül el az új schengeni információs rendszerrel.

Az új schengeni információs rendszer (SIS II) elkészítésének csúszása miatt a korábban tervezett 2006 vége, 2007 eleje helyett lehet, hogy Magyarország legkorábban csak 2007 végén csatlakozhat a schengeni övezethez, azaz a korábban számítottnál bő fél évvel később kerülhet sor az ellenőrzés megszüntetésére az osztrák, a szlovák és a szlovén határon. A SIS II elkészítése előfeltétele a belépő államok schengeni övezethez történő csatlakozásának, ugyanis a jelenleg működő információs hálózat kapacitása nem képes újabb tíz állam bevonására, ám a határőrségi szakértői arról számoltak be: a brüsszeli hatóságok a tervezettnél lassabban haladnak az új rendszer elkészítsével.

Az Európai Bizottságnál nem tudnak késésről az eredetileg tervezett határidőkhöz képest, igaz, a tanács valóban felszólította a bizottságot, hogy gyorsítsa fel az SIS II felállítását. Jelenleg nem utal semmi arra, hogy a kitűzött 2006. végi határidőig ne állna fel a SIS II - mondta lapunknak Pietro Petrucci, az igazság- és belügyekért felelős biztos szóvivője. Hozzátette, a csatlakozási szerződésben rögzítették a felek, hogy a SIS II felállása előtt a tíz - többnyire kelet-közép-európai - ország nem csatlakozhat a shengeni övezethez. "Ha tehát feláll a rendszer 2006 végéig, és az új tagállamok időben jelzik csatlakozási szándékukat, nem látom okát a további késésnek" - tette hozzá António Vitorino szóvivője. Hozzátette, nem a bizottság, hanem a tanács kompetenciája, hogy döntsön a csatlakozás dátumáról. (KR-NIG)