Az idén március végén 9 ezerrel kevesebb gazdasági szervezet (ezen belül 12 ezerrel kevesebb vállalkozás) működött Magyarországon, mint egy évvel korábban. A csökkenést a jogi személyiség nélküli társas és egyéni vállalkozások számának visszaesése okozta, amelyet részben a Központi Statisztikai Hivatal módszertani változtatása magyaráz (az új eljárás szigorúbban értelmezi, mikor működő egy vállalkozás.

Jelentősen növekedett a kft.-k száma, így összességében folytatódott a tendencia, mely szerint az egyéni vállalkozások teret vesztenek a társas vállalkozások rovására. Két esztendeje még a vállalkozások 56 százaléka működött egyéni vállalkozás formájában, most már csak 53.

A társas vállalkozásokat vizsgálva a közép-magyarországi régió jelentősen kiemelkedik, 2004. március 31-én az összes társas vállalkozás 50,5 százaléka itt működött, a többi régióban megoszlásuk 7-10 százalék között mozgott. Fő tevékenység szerint a legtöbb működő vállalkozás az ingatlanügyletek terén, a gazdasági szolgáltatás nemzetgazdasági ágában tevékenykedett (arányuk 30,2 százalék), ezt követte a kereskedelem, javítás (21,5 százalék), majd az építőipar (9,5 százalék) és az ipar (9,1 százalék). (VG)