Lelassult a budapesti ingatlanok árának emelkedése, amíg az agglomerációban tovább növekszik az építési telkek értéke - közölte az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet szakértője.

A fővárosban viszonylag sok használt lakást kínálnak eladásra, de a túlkínálat ellenére az eladók ragaszkodnak az ingatlanok eredeti értékéhez - mondta Liskáné Pálya Lenke.

Az eltérés az árakban igen jelentős - tette hozzá.

Amíg a Duna-parti belvárosi nagy lakások négyzetméterenkénti ára nem ritkán az egymillió forintot is eléri, addig például a kelenföldi lakótelep panelházaiban 200-220 ezer forintért adják a lakás négyzetméterét. Általában jobban keresik a vevők a kisebb, 50 négyzetméter körüli otthonokat, hogy az emelkedő közüzemi költségekkel lépést tudjanak tartani.

Ősszel is folytatódik a Budapestről való kiáramlás évek óta tartó tendenciája, miközben a visszaköltözők száma is gyarapodik - hívta fel a figyelmet a szakember.

A zöld övezetbe költöző tehetősebb réteg mellett mind többen, éppen kényszerből, a szegénység elől menekülve adják fel budapesti otthonukat, s az olcsóbb megélhetés reményében a főváros környékén vetik meg lábukat. Változatlanul Budaörs, Telki, Solymár a legvonzóbb, itt azonban a telkek ára is magas, négyzetméterenként 300 ezer forint körül mozog.

Emellett mind keresettebb a lakótelek a pesti oldalon, Kistarcsán, Csömörön, Pécelen, ahol a hamarosan elkészülő M0-ás új körgyűrűszakasz közelsége miatt építkeznek az emberek, hogy jó közlekedéssel juthassanak majd be a városba. E helyekre nemcsak Budapestről költöznek ki, hanem az ország más vidékeiről jönnek ide, mivel a fővárosi lakásárak egyelőre túl magasak számukra. Pécelen például jelenleg 8-10 ezer forint a telkek négyzetméterenkénti ára.

A mozgásra mindinkább jellemző - utalt rá Liskáné Pálya Lenke -, hogy a korábban a víkendház téliesítésével vidékre költözött, azóta időssé vált emberek feladják a lakhelyüket az agglomerációban, s ismét Budapestre költöznek, hogy az orvos, a bolt elérhető legyen számukra. Ilyen folyamat jellemzi például Ráckevét, Gödöt, Sződöt. Arra is van jó néhány példa, hogy a fővárosból kiköltözöttek, felélve a budapesti lakás és a vidéki új otthon közötti árkülönbözetet, még távolabbra, tanyára költöznek, hogy gazdálkodással próbálkozva teremtsenek elő jövedelem-kiegészítést a család számára - mondta az ingatlanszakértő. (ebroker)