Berlusconi lemondással fenyegetőzik

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök lemondással és a választások előre hozásával fenyegeti politikai partnereit, amennyiben nem egyeznek bele a jövő évi jövedelemadó-kulcsok csökkentésébe. Egy jelentős és észrevehető csökkentés eldöntené a versenyt - állítja a politikus, aki korábban még azt mondta, hogy 2006 előtt már nem szánná rá magát ilyen lépésre. A 2005-ös adókulcsokról elvileg november 29-én várható döntés Rómában, s a közvélemény-kutatók szerint ha most tartanák, az ellenzék nyerné a választásokat. (Bloomberg)

Az EBRD növeli oroszországi befektetéseit

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) azt tervezi, hogy növeli befektetéseit 2005-ben és 2006-ban Oroszországban - jelentette be Londonban Jean Lemierre, a pénzintézet elnöke. A jelenlegi egymillió euróról 1,2-1,3 milliárdra növelné éves befektetését az EBRD, s ebben a szándékában a jelek szerint nem rettenti vissza a Jukosz-ügy sem. Igencsak szemmel tartják a befektetők az ügyet, amelynek aligha lesznek makrogazdasági hatásai az EBRD szerint - érvelt a kétéves stratégia mellett Lemierre. (Bloomberg)

Román álláspont: adós, fizess!

Románia 1,7 milliárd dollárt szeretne visszakapni Iraktól, ezért úgy döntött, hogy nem csatlakozik a Párizsi Klub 19 hitelező kormányának hétfői adósságelengedő egyezményéhez (VG, 2004. november 22., 2. oldal). Mint Mihai Tanasescu pénzügyminiszter közölte, a kilencvenes években főleg olajfinomítói berendezéseket szállítottak a közel-keleti országba a hitelkeret terhére. Miután Románia nem tagja a Párizsi Klubnak, ekként mentesül a döntés alól - érvelt a miniszter. (Bloomberg)

Kampányra készül Blair

A bűnözés és a terrorizmus elleni harcot kívánja a kormányprogram középpontjába állítani Tony Blair. A májusi parlamenti választásokra készülő brit miniszterelnök személyi igazolványt vezetne be az Egyesült Királyságban, és fokozná a drogfogyasztás és az antiszociális társadalmi elemek elleni harcot is. A terrorizmusellenes törvényben a hatékonyság és a polgári szabadságjogok összhangját szeretnék megtalálni - hangsúlyozta John Prescott miniszterelnök-helyettes. (BBC)

Rugalmasabb árfolyam-politikát ígér Kína

A hirtelen gazdasági megtorpanás elkerülése érdekében Kína fokozatos változásokat ígér az árfolyam-politikában. Csökkenteni fogják a dollár árfolyamához való kötődést, és így jobban tudják majd követni a piaci folyamatokat - mondta Hu Csin-tao elnök. Mivel szakértők attól tartanak, hogy a kínai gazdaság túlfűtött, Hu megpróbálta megnyugtatni a közvéleményt, miszerint a kínai gazdaság "stabilan és gyorsan növekszik". (BBC)

Az USA mezőgazdasága a jövő év vesztese

A csökkenő áraknak és a növekvő versenynek köszönhetően jövőre ugyanannyi mezőgazdasági termék érkezhet az Egyesült Államokba, mint amennyit exportál az ország. Az USA közel fél évtizede nettó agrárexportőr, 2005-ben azonban a kivitel mintegy tíz százalékkal, 65 milliárd dollárra esik majd, miközben 3,3 százalékkal nő az import - derül ki a mezőgazdasági minisztérium becsléseiből. A legnagyobb zuhanást a kínai eladásokban könyvelhetik el, a legnagyobb vesztesek a gyapot- és a szójatermelők lesznek. (BBC)