Ez év januárban kezdte meg működését Szegeden a Biopolisz Kft. Az innovációs szolgáltatásra létrehozott szervezetet a Szegedi Tudományegyetem, a szegedi önkormányzat, az MTA Szegedi Biológiai Központ és a Duna-Tisza Regionális Fejlesztési Rt. alapította. A csaknem egy éve működő, a találmányok és ötletek védelmében és hasznosításában érdekelt társaságot eddig körülbelül 160 kutatási eredménnyel és 15 nagyobb programmal keresték fel a tulajdonosok.

A társasággal kapcsolatra lépő kutatók és feltalálók többsége szegedi, de vannak olyanok, akik az ország más részeiből vették fel a kapcsolatot - mondja Molnár Zoltán, a Biopolisz Kft. ügyvezetője. A felkínált találmányok közül eddig 15 projektet szabadalmaztattak, és ezek egy részére elkezdődött az üzleti tervek készítése is, külső szakértők segítségével. A kutatási eredmények a tudományágak széles körét ölelik fel, a legtöbb közülük a humángenetika, az orvostudomány, a környezetgazdálkodás, a kísérleti eszközfejlesztés és a genomika területein született.

A gyakorlatban hasznosítható és üzleti bevételt hozó találmányok közül a feltaláló saját hasznosító céget hozhat létre, egy ilyen jövő év elején meg is alakul. A vállalkozásnak öt-tíz év közötti időre van szüksége ahhoz, hogy a találmány ipari méretekben bevezethető legyen, addig a vállalkozás döntően pályázati forrásokból működhet. Molnár Zoltán közölte: a Biopolisz Kft. egy kétezer négyzetméteres inkubátorház építését tervezi, ahol a rövid időn belül üzleti haszonnal kecsegtető találmányokra épülő vállalkozások kapnak helyet. A beruházás csaknem egymilliárd forintba kerül, az épületet a szegedi önkormányzat már kijelölte.

A Biopolisz Kft. a társaság szolgáltatásait igénybe vevők részére információs szolgáltatást nyújt, illetve szakemberekkel segít a különböző pályázatok és üzleti tervek elkészítésében. A társaság nyomon követi az ipar igényeit, és a portfólióban lévő találmányokat a feltalálóval egyeztetve hasznosítja, ha irántuk van kereslet. Ha új kutatási témák merülnek fel, segít azokat megszerezni a céggel kapcsolatban álló kutatók számára.

Az úgynevezett kapcsolatteremtési programcsomag több elemből áll, ezek közül a legfontosabb, hogy a Biopolisz Kft. közreműködik a kutatási szerződések megkötésében. Az ipar szereplőivel is szoros kapcsolatban álló társaság szemináriumokat szervez a gazdasági szereplőknek, hogy megismerjék a társaság gondozására bízott találmányokat és ötleteket. (VG)