Már az iskolapadból kiválogatja a legjobb, külföldi munkavállalásra is hajlandó magyar ápolókat egy római központú munkaközvetítő cég, amely az olaszországi nővérhiány miatt komoly keresletet tapasztal a kelet-közép-európai utánpótlás iránt. A budapesti irodát is működtető ALI több magyarországi oktatási intézménnyel kötött megállapodást arról, hogy az utolsó évfolyam kiválasztott diákjainak ösztöndíjat és olasz nyelvtanfolyamot biztosítanak, majd végzés után kiviszik őket Olaszországba, ahol további intenzív nyelvi képzés és munkalehetőség várja őket.

A munkaközvetítő cég az olasz egészségügyi minisztériumtól megszerzi a magyar ápolói képesítés elismeréséhez szükséges ekvivalenciabizonylatot, majd bemutatja a jelölteket a potenciális munkaadóknak. Ezután következik a munkavállalási és az állandó tartózkodási engedély kiváltása. Az Olaszországba szerződő magyar ápolók az itthoninál lényegesen magasabb fizetésen túl arra is számíthatnak, hogy az ALI szállást, valamint munkába álláskor egyszeri, 3500 eurós kezdő támogatást biztosít számukra.

Olaszországban mintegy 60 ezer ápolói állás vár betöltésre, így örömmel fogadják a szakképzett magyar munkavállalókat, annál is inkább, mivel a magyarországi ápolóképzés jelentős mértékben hasonlít az olaszhoz - mutat rá Antonio Lombardi, az ALI igazgatója. A cég egyelőre mintegy tucatnyi magyar ápolóval kötött szerződést, ám a későbbiekben a program felfutására számítanak. Terveik között szerepel, hogy más új EU-tagországokra, illetve más szakmákra is kiterjesztik ezt a megoldást.

Balogh Zoltán, a Magyar Ápolási Egyesület elnöke szerint néhány éven belül reális veszély lehet, hogy már az iskolapadból nagy számban külföldre viszik a magyar ápolókat. A régi EU-tagországokban elérhető kezdő fizetés az itthoninak többszöröse, jellemzően 300-350 ezer

forintnak megfelelő összeget tesz ki.