Az ideinél jobb évet várnak a Balatonon az idegenforgalmi szakemberek: a turisták már repülőgéppel is érkezhetnek a magyar tengerhez, nő a szálláshelyek színvonala is.

A 2004-es balatoni turizmus szűk esztendeje után jövőre csak jobb jöhet. Ennek már több jele is mutatkozik. Például az egyik legnagyobb német túraszervező szerint több vendég várható 2005-ben, hiszen maga a cég is a húszoldalas magyarországi ajánlatából 13 oldalt szentel a balatoni kínálatnak. A német termékmenedzser úgy véli, hogy a tónál belépő igényes, új létesítmények tovább javítják a fogadókészséget, bővítik a kínálatot, valamint a népszerű fapados repülőjáratok miatt is lényegesen több német vendég választhatja majd a Balatont.

Méghozzá a gyorsan megközelíthető Balatont, ahol a sármelléki repülőtérre decemberig 22 ezer utas érkezett, és ahol a jövő szezonban már 50-60 ezres utaslétszámmal is lehet számolni, ugyanis a chartergépeken kívül menetrendszerinti járatok is érkezhetnek a többségi tulajdonú ír kft. több irányú beruházása nyomán. Persze a repülőtér továbbra is Sármellék és Zalavár tulajdonában marad, az ír társaság bérleti jogviszonyban üzemelteti a sármelléki légikikötőt. (MR)