Bizonytalan, ki a művészeti vezető, s mi a programok sorsa a Millenárison -írja a hvg.hu.

Derdák András, a Millenáris pénteken menesztett művészeti igazgatója hétfőn késő este közleményt juttatott el több sajtóorgánumhoz. Eszerint december 6-án személyesen tallkozott Kovács Kálmán informatikai- és hírközlési miniszterrel, aki felkérte, dolgozzon ki, egy véleménye szerint működőképes struktúrát a Millenáris - Jövő Háza együttélésére. Egyelőre bizonytalan, ez azt jelenti-e, hogy Derdák visszatérhet állásába. Az Informatikai- és Hírközlési Minisztérium keddre ígért hivatalos közleményt a Millenárison kialakult helyzetről.

Derdákot pénteken Tóth József menesztette, akit viszont Kovács Kálmán menesztett ezt követően. Derdák a közleményében így ír a Millenáris jelenlegi helyzetéről: "Az ország legnagyobb kulturális intézménye úgy vágott neki a decembernek, hogy az elkészített műsorfüzetet a mai napig sem adhattuk nyomdába, a hirdetéseket nem rendelhettük meg. A szilveszteri esemény bizonytalan csakúgy, ahogyan a februárra tervezett Filmszemle is vagy az addig lekötött több, mint 100 program."

Ezzel szemben a hvg.hu úgy tudja, Marosvölgyi Zsuzsa, eddigi műszaki igazgató, akit ideiglenesen ügyvezetővé neveztek ki, aláírta a hiányzó szerződéseket és a közeli programok nem kerültek veszélybe, kedden például rendben megnyílik a Kerengő Galériába tervezett művészeti kiállítás. Igaz, érvényes, kiadott műsorfüzete valóban nincs az intézménynek.

z Index internetes portál ma arról számolt be, hogy bizonytalanná vált az IHM által a Millenárisra tervezett Jövő Háza sorsa is. Tóth Józsefet, aki elismert értékesítési szakember és számítógépes kutató, de korábban nem vezetett kulturális intézményt, a Millenáris informatikai és tudományos funkciójának kialakításával bízták meg júliusban.

A cél az volt, hogy az IHM-hez került Millenáris átalakuljon a Jövő Háza nevezetű, az informatika történetét és a jövő tudományos lehetőségeit bemutató intézménnyé. Nemrégiben azonban vezetőként megjelent a képzőművész Wahorn András, egyelőre kinevezés nélkül, aki menesztette a Jövő Háza kialakításával megbízott szakértők egy részét, így nincsenek a stábban már Kerti Géza és Kangyal András, informatikai szakemberek sem. (hvg.hu)