Az idén EU-ba fölvett kelet-közép-európai országok ezer legnagyobb forgalmú cége közül az első a lengyel PKN Orlen olajcég, a második a Mol Rt, a harmadik a cseh Skoda autógyár.

A szlovén Gospodarski vestnik gazdasági magazin által összeállított rangsorban az ezer közül 442 cég lengyel, 207 magyar, 171 cseh, 99 szlovén, 59 szlovák, 22 pedig a balti államok vállalata.

A nyolc államban 54 cég tavaly az egymilliárd eurós éves forgalmat is túllépte. A vezető három cég közül a PKN Orlen 7,67 milliárd eurós, a Mol Rt. 5,9 milliárd eurós, a Skoda 4,5 milliárd eurós forgalmat bonyolított tavaly.

A szlovén lap kiemeli, hogy Szlovénia az ezer cég közül a maga mintegy 10 százalékos arányával messze túlteljesíti a nyolc ország egészéhez viszonyított gazdasági ereje alapján várható eredményt. A listában szlovén viszonylatban vezető cég a Petrol olajvállalat, 1,2 milliárd eurós forgalommal, amellyel a 40. helyet foglalja el az ezer cég között. Második a Renault leánycége, a Revoz, 767 millió euróval (80. hely), a harmadik a 81. helyre sorolt Nova Ljubljanska Banka. (ebroker)