A romániai, köztük az erdélyi ingatlanbefektetések már rövid távon is jelentős hasznot hozhatnak a befektetőknek, a szakemberek szerint egy év alatt akár meg is duplázhatják pénzüket a vásárlók.

A romániai, köztük az erdélyi ingatlanbefektetések már rövid távon is jelentős hasznot hozhatnak a befektetőknek - mondta Czibere Ilona, a Mitropa U.S. Kft. ügyvezető igazgatója a cég sajtótájékoztatóján. Az amerikai-magyar vegyes tulajdonban lévő kft. elsősorban hosszú távú ingatlanbefektetésekkel foglalkozik és a korábbi floridai, illetve spanyolországi ingatlanberuházások után következő célterülete Románia, azon belül is Erdély lesz.

Az erdélyi árak az elmúlt időszakban 20-30 százalékkal emelkedtek az ingatlanpiacon, így például egy újonnan épült lakás ára a romániai vidéki nagyvárosokban 350-420 euró közé esik négyzetméterenként, míg Bukarestben a négyzetméterenkénti ezer euró sem ritka.

Románia jelentős gazdasági fejlődés előtt áll, idén várhatóan 6,2-6,6 százalék lesz az éves gazdasági növekedés, és a közeli európai uniós csatlakozás tovább emeli a következő években a romániai ingatlanárakat - mutatott rá az ügyvezető igazgató. Kifejtette: Románia az ország közeli, várhatóan 2007. január 1-jei uniós csatlakozása miatt került az ingatlanbefektetők érdeklődésének fókuszába. A korábbi években már felfigyeltek az ottani, elsősorban az erdélyi befektetési lehetőségekre az olasz, az osztrák, a német, valamint a spanyol ingatlanbefektetők, olyannyira, hogy például Temes megyében a földek 80 százalékát már felvásárolták az olaszok.

A Mitropával együttműködő HPI ingatlanügynökség munkatársa, Németh Zsolt szerint napjainkban jelentős az érdeklődés a nagyobb ingatlanok, a négy-ötezer négyzetméteres telkek iránt Erdélyben, illetve Románia más részein.

Hozzátette: ezeket a nagyobb területeket elsősorban a lakóparkok, bevásárlóközpontok, illetve üdülőcentrumok építői, építtetői kívánják megvásárolni. A földek ára még igen olcsó, Temesvár közelében például hektáronként 350 euróért már lehet földtulajdonhoz jutni, bár a területek értéke rohamosan emelkedik. Egy-egy ügyes befektető egy év alatt akár kétszeres haszonnal is tovább tudja adni a megvásárolt földterületet.

Az ügyvezető igazgatónő szerint van olyan önkormányzat Erdélyben, amely ingyen adja a telket annak a beruházónak, amelyik az ott található termálforrás mellé turistacentrumot, hozzá szállodát, panziót épít, mivel úgy ítéli meg, hogy a leendő turizmus felvirágoztathatja a települést. (üzleti negyed)