A bejelentetlen alkalmazottak és az egyéb szabálytalanságok kiszűrése érdekében az M7-es autópálya most épülő szakaszán és környékén - egyszerre három helyszínen tartottak vizsgálatokat a közelmúltban az APEH és a munkaügyi főfelügyelőség ellenőrei. Az már az előzetes adatok alapján is biztosra mondható, hogy egy kivitelező és egy vendéglátó-ipari vállalkozás működését 12 napra felfüggesztik foglalkoztatás körében elkövetett mulasztás, illetve a nyugtaadási kötelezettség teljesítésének ismételt elmulasztása miatt.

Az építkezések helyszínén végzett ellenőrzések - melyek jellemzően építőipari, szállítmányozó, és néhány esetben őrző- védő vállalkozásokra irányultak - 44 fő- vagy alvállalkozó által foglalkoztatott 162 munkavállalót érintettek. Az akció során mindössze hárman tudtak felmutatni szabályos munkaszerződést, ugyancsak három esetben már a helyszínen megállapították, hogy a munkáltató elmulasztotta bejelenteni alkalmazottait. A legtöbb munkavállaló esetében az elkövetkező hetekben kell igazolni, hogy alkalmazásuk megfelel az előírásoknak.

Kilenc környékbeli vendéglátóhelyen is körülnéztek az ellenőrök. Két helyen tapasztalták a nyugtaadás elmaradását, hat esetben pedig indokoltnak találták, hogy a foglalkoztatás szabályszerűségét is vizsgálják. (VG)