Sokakban joggal kelt visszatetszést, hogy Magyarország miniszterelnöke a "legsötétebb szociális demagógia érvrendszerével" a "nem" mellett tette le voksát a kettõs állampolgárságról szóló népszavazáson - írta kedden a pozsonyi Új Szó.

Kommentárjában Kocur László, az egyetlen szlovákiai magyar napilap főszerkesztője sovány vigasznak találja, hogy a kettős állampolgárságra többen mondtak "igent", mint "nemet", s bár "ha a világnak nem is lett vége, az mindenképpen bizonyos, hogy új időszámítás kezdődik a magyar-magyar kapcsolatokban. Az "anyaország" ugyanis most egyértelműen tudtunkra adta: nem kér belőlünk" - írja.

Kifejti: a magyar választópolgárt olyan választás elé állították, olyan zsákutcába hajszolták, melyben nem tudott kellőképpen tájékozódni arról, hogy miről is hivatott dönteni, hogy az "igen" és a "nem" ezúttal valójában mit is jelent.

A szerző felrója a magyar kormánypártoknak: "Aljas (bel)politikai játszma eszközeivé tettek bennünket, pártpolitikaivá silányítva a nemzetpolitikai ügyet, majd - sokadszor - rólunk, de nélkülünk döntöttek", amikor azzal riogatták a választópolgárt, hogy "csapatostul fognak beözönleni ezek a jöttmentek, és felzabálják a szociális ellátórendszert".

Úgy látja: hiábavalóság tovább boncolgatni a kérdést, hogy a határon túli magyarok egy ideig még nem lesznek magyar állampolgárok. "Innentől inkább azt kell átgondolni, hogyan lesz ezután, hogy alakul majd a magyar-magyar viszony." Könnyű azt mondani Budapesten, hogy a népszavazás végkifejletét nem szabad úgy értelmezni, miszerint az anyaország lemondott a határon túli magyarokról. "Persze, nem szabad, de akkor vajon hogyan értelmezzük ?" - teszi fel a kérdést a lap. (nol)