Felülvizsgálják az észak-erdélyi autópálya megépítésének tervét. Ez a brit trónörökös és az új román elnök megbeszélése kapcsán derült ki - írja a magyar Rádió Online.

A verespataki bányaprojekt és az észak-erdélyi autópálya környezeti kockázatai miatt aggódik a brit trónörökös. Erről az erdélyi szász települések épített örökségének megőrzését anyagilag is támogató Károly walesi herceg beszélt Trajan Basescu román államfőnek, aki tegnap a brit miniszterelnök vendégeként Londonban tartózkodott.

A román elektronikus média idézi Trajan Basescu nyilatkozatát. Eszerint: az észak-erdélyi autópálya megépítése nem prioritás az új román kormány számára, hiszen a nyugat-keleti közúti forgalomnak mindössze a 15 százalékát bonyolítaná le. Ezért sokkal fontosabb a 4-es páneurópai folyosó romániai szakaszának, a Dél-Erdélyen áthaladó Nagylak-Temesvár-Déva-NagySzeben-Bukarest útvonalnak a kiépítése - mondta a román államfő, aki szerint a kormány újravizsgálja az észak-erdélyi autópálya tervének időszerűségét és azt, hogy milyen körülmények között ítélte oda az előző kormány az építési szerződést az amerikai Bechtel cégnek.

Ismert tény az is, hogy a Brassó-Nagyvárad autósztráda veszélyezteti az erdélyi szász épített örökséget - szögezte le Trajan Basescu, aki a verespataki bányaterv ügyében kifejtette: most készül a világbank hatástanulmánya, amelynek következtetéseit Románia tejes mértékben figyelembe fogja venni. (MR)