A csúcs házigazdája, George Bush amerikai elnök azt szeretné, ha folytatódna a közösség bővítése - jelentette a BBC Washingtonból, ahol - mint mondja - attól tartanak, hogy az alkotmányos és a költségvetési vita miatt az unióban a befelé fordulás időszaka következik. Bush elnök kifejti majd: az USA támogatja az erős és bővülő EU-t, s arra számít, hogy a belső viták kimenetelétől függetlenül működőképes marad a stratégiai partnerség - áll az USA EU-s diplomáciai képviseletének nyilatkozatában. Rockwell Schnabel nagykövet pedig arra emlékeztetett, hogy a második Bush-elnökség kezdete óta tíz kormánytag látogatott el Brüsszelbe, s ez példátlan EU-koncentrációt képvisel az amerikai politikában; nincs a világnak még egy térsége, amely ennyire magára vonná Washington figyelmét.

A washingtoni vélemények azonban megoszlani látszanak a szerint, hogy képviselőik egységesebb és hatékonyabb EU-t tartanak kívánatosnak, vagy nyíltan ünneplik Európa globális szerepjátszásának bukását - véli John Palmer, a brüsszeli European Policy Center intézet politikai igazgatója.

Az EU-küldöttség vezetője, Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő arról készül biztosítani Busht, hogy az EU válsága nem árthat a transzatlanti kapcsolatoknak. Uniós illetékesek szerint - írja a The Washington Post - az atlanti kapcsolatrendszer olyan sűrű és annyira létfontosságú a globális béke szempontjából, hogy nem válhat az alkotmány jövőjének túszává. Az utóbbi hónapokban kifejezetten javultak a kétoldalú kapcsolatok.

Az USA és az EU képviseli a világ legnagyobb bilaterális kereskedelmét: kölcsönösen 20 százalékkal, egymilliárd euróval részesednek egymás forgalmából; a befektetési kapcsolatok összértéke meghaladja az 1500 milliárd eurót, és kölcsönösen hatmillió embert foglalkoztatnak.