A kiemelkedően jó 2004-es év után az idén valamivel alacsonyabb jövedelemre számíthatnak az osztrák menedzserek. A vállalatvezetők fóruma (WdF) által kiadott legfrissebb felmérés szerint az idén 129 ezer euró (azaz jó 32 millió forint) lehet az első, második és harmadik vezetői szinten álló szakemberek átlagos összjövedelme, míg tavaly ennél nyolcezerrel többet kaptak. A 633 vezetőre kiterjedő felmérést a Triconsult piackutató intézet készítette, és abban legnagyobb arányban a kis- és középvállalatok irányítói szerepelnek. Így az adatok hitelesebb képet adnak az osztrák vállalati szféra egészéről, mint például a tőzsdei cégek vezérigazgatóira kiterjedő összesítések.

A gazdaság ágazatai közül a kereskedelem és a pénzügyi szolgáltatások (egyaránt 138 ezer euró) és az ipar (137 ezer euró) áll a lista elején, míg a szolgáltató cégek és a kézműipari vállalatok vezetői mindössze 124, illetve 90 ezer euróra számíthatnak az idén. Ezen belül persze a vállalat tevékenységi körétől függően nagyon jelentős eltérések lehetnek (lásd táblázatunkat). Az sem mindegy, melyik országrészben működik az adott cég. Legjobban - nem meglepő módon - a bécsi igazgatók keresnek; ők átlagosan 147 ezer euróval lesznek gazdagabbak az idén. Stájer és karintiai kollégáik 110 ezerrel kénytelenek beérni.

A piaci verseny miatt a vállalatok az igazgatóságra fordított összegen is spórolnak - kommentálja a menedzserjövedelmek csökkenését Friederike Hladky, a WdF ügyvezetője. Az osztrák szociáldemokraták ezt másként látják. Johann Moser, a párt gazdasági szakértője a napokban kijelentette: etikailag tarthatatlan, hogy egyes cégeknél 150-szeres különbség van az első számú vezető és az egyszerű dolgozók fizetése között. Az SPÖ önmérsékletet várna el a vállalatoktól.