Jelentősen nőtt a vendégek száma a hazai szállodákban az év első negyedében - állapította meg a Központi Statisztikai Hivatal.

A KSH gyorsjelentése szerint 14 százalékkal több, összesen mintegy 770 ezer külföldi vendég érkezett a kereskedelmi szálláshelyekre a tavalyi hasonló időszakhoz képest.

A külföldiek száma jelentősen nőtt Közép- és Dél-Dunántúlon és Közép-Magyarországon, csökkent viszont a Nyugat-Dunántúlon és Kelet-Magyarországon.A kereskedelmi szálláshelyek vendégeinek száma jelentősen, a vendégéjszakák száma kisebb mértékben emelkedett a 2004. év azonos időszakához képest. A szállodák szobakihasználtsága javult. A kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele számottevően nőtt az egy évvel azelőttihez viszonyítva.

2005 első négy hónapjában a kereskedelmi szálláshelyekre 770 ezer külföldi vendég érkezett, akik 2,2 millió vendégéjszakát töltöttek el. A külföldivendég-forgalom jelentős fellendülése figyelhető meg, a vendégek száma 14, az éjszakák száma 9%-kal nőtt. Az Európai Unió országaiból érkezett a külföldi vendégek 71%-a, akik több mint 1,6 millió éjszakát vettek igénybe a kereskedelmi szálláshelyeken. A legfontosabb küldő országok - Németország, Nagy-Britannia, Ausztria, Olaszország, Amerikai Egyesült Államok - mindegyikéből megnövekedett a vendégszám.

A külföldivendég-forgalom - az eltöltött vendégéjszakák száma alapján - jelentősen bővült a Közép- és Dél-Dunántúl, illetve a Közép-Magyarország tervezési-statisztikai régiókban, míg a Nyugat-Dunántúl, az Észak-Alföld, az Észak-Magyarország és a Dél-Alföld régiókat kisebb-nagyobb mértékű mérséklődés jellemezte.

A különböző szálláshelytípusokat eltérő tendenciák jellemezték a vizsgált időszakban. A szálloda típusú egységek (szállodák és panziók), illetve az ifjúsági szállók 10-25%-kal több eltöltött éjszakát regisztráltak, míg a turistaszállók, az üdülőházak és a kempingek csökkenő forgalomról számoltak be a 2004 év azonos időszakához képest. A gyógy- és wellness-szállodákban 8-18%-kal nőtt a külföldi állampolgárok vendégéjszakáinak száma. A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek 793 ezer belföldi vendéget fogadtak, akik több mint 1,7 millió vendégéjszakát vettek igénybe. A vendégek száma 6, a vendégéjszakák száma 3%-kal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A szállodai forgalom nagyobb mértékben emelkedett az átlagosnál, 11%-os volt a vendégek, illetve 7%-os a vendégéjszakák számának növekedése. A többi szállástípus belföldivendég-forgalma - az előző év azonos időszakához hasonló forgalmú panziók kivételével - mérséklődött. A visszaesés mértéke 6-19%-os volt. A tervezési-statisztikai régiókban - Észak- és Dél-Alföld kivételével - a vendégéjszakák számának 4-7%-os emelkedése figyelhető meg.

A szállodák átlagosan 39%-os szobakihasználtsággal működtek, az előző év azonos időszakában 38%-os foglaltságot értek el.

A kereskedelmi szálláshelyek összesen több mint 52 milliárd forint bevételt realizáltak 2005 január-áprilisában, ami folyó áron 16%-os bővülést jelent az egy évvel korábbi szinthez képest. Ezen belül a szállásdíjbevétel 15, a szálláshelyi vendéglátás 5, az egyéb szolgáltatások bevétele 33%-kal bővült. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ág (H) együttes fogyasztóiár-indexe január-áprilisban 7%-os növekedést jelzett.

2005. április 30-án 702 szálloda több mint 42,4 ezer szobával üzemelt az országban. Az előző év áprilisához képest a szállodák száma 19-cel, a rendelkezésre álló szobák száma közel 1900-zal nőtt. (ksh)