Az év végére várhatóan lekötik a nyertes pályázók a regionális operatív program (rop) teljes keretét - mondta beszámolójában Lunk Tamás, a rop irányító hatóságának vezetője a parlament területfejlesztési bizottságának ülésén. Június közepéig 230 pályázat támogatásáról született kötelezettségvállalás.

A regionális programra 2004- 2006 között - uniós forrásokból és hazai társfinanszírozásból - 107 milliárd forint áll rendelkezésre. A nagy érdeklődés, illetve a jelentős túljelentkezés miatt tavaly november óta a pályázati kiírások többségét felfüggesztették. Jelenleg a felsőoktatási intézmények és a helyi gazdaság együttműködésének erősítésére lehet még pályázatokat beadni, illetve újra megnyitották a turisztikai fogadóképesség javítását célzó kiírást. A program kezdetétől mostanáig összesen 1700 beérkezett pályázatot regisztráltak.

Az irányító hatóság vezetője elmondta: a rop monitoringbizottsága májusi egri ülésén korrekciós átcsoportosításokat hajtott végre az intézkedések között. Csökkentették a turisztikai fogadóképesség javítására szolgáló keretet, és ezzel megnövelték a turisztikai vonzerők fejlesztésére fordítható összeget. Emellett növelték az óvodák, iskolák infrastrukturális fejlesztésére tervezett pénzt az utak felújítására szolgáló forrás terhére. Az még nyitott kérdés, hogy a forráshiány miatt tartaléklistára került projekteket hogyan lehetne a hazai költségvetésből támogatni, illetve ezek átkerülhetnek-e a 2007- 2013-as ciklusban támogatható projektek közé. (VG)