Gondot okozhat a Hitelgarancia Rt.-nek a Széchenyi-kártyával járó kezességvállalás - írja a Napi Gazdaság nyomán a hirado.hu. Az év első öt hónapjának adatai még nem mutatnak romlást, de komolyabb problémák jelentkezhetnek a megemelt hitelösszegű keretek júliusi évfordulója után.

Erre utal, hogy a kártyaprogramot működtető Ka-Vosz Rt. honlapján az év eleje óta 90-ről 370-re nőtt a nem fizető cégek feketelistája. Az adósok többsége több mint 5 milliárd forinttal tartozik. Jelenleg 35 ezer kártya van forgalomban összesen 120 milliárdos hitelkerettel, amelyből átlagosan 70-80 százalékot használnak ki az ügyfelek. A Szechenyi-kártyák mögötti garanciaállomány a tavalyi 63 milliárdról jövő év végére 81 milliárd forintra emelkedhet, ami a teljes éves állomány 44 százaléka lenne.

Vadász Márton, a Hitelgarancia Rt. ügyvezető igazgatója szerint az a legnagyobb probléma, hogy a kártyás hitelek mögött lényegében nincs fedezet. Emiatt a tavalyi 3,3 százalékos céltartalékrátát három év alatt 3,6 százalékra kívánják emelni. A társaság a kártyahitel-követelések behajtására öt évre szóló engedményezési keret-megállapodást kötött egy banki követeléskezelő céggel. (Napi Gazdaság - hirado.hu)