Egy bírósági határozat értelmében ma át kell adni a bírósági végrehajtónak azt a 11 éves makói kisfiút, aki tavaly húsvét óta lakik édesanyjával az alföldi kisvárosban. Németországban élő édesapja - aki az anya szerint bántalmazta a gyereket - jogi úton követelte ki, hogy hazavihesse fiát.

A tizenegy éves Zombori Sebastian kálváriája tavaly tavasszal kezdődött, amikor az édesapjával Németországban élő gyereket - öccsével együtt - a szülők Makóra hozták a húsvéti szünetre, ám édesanyja, Zombori Krisztina nem engedte vissza apjával a fiúkat. Sebastian öccsét később a férfi Németországba vitte. Az apa pert indított a Makón maradt gyerekért arra hivatkozva: egy német bíróságon korábban megegyeztek, hogy Sebastian és testvére tartózkodási helyét ő határozhatja meg.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság - helyt adva az apa kérésének - idén májusra kitűzte a gyerek kiadásának időpontját, ám később eljárási okokra hivatkozva visszavonta határozatát, s a Makói Városi Bírósághoz tette át az ügyet. Ott elfogultságra hivatkoztak, ezért végül a Szegedi Városi Bíróság döntött a gyerek kiadásának idejéről, kitűzve a június 21-i időpontot. Mindeközben a Női és Gyermekjogi Központ nevű civil szervezet tiltakozást szervezett Sebastian kiadatása ellen, kezdeményezve, hogy élőlánccal akadályozzák meg a fiú elvitelét.

Zombori Krisztina tegnap lapunknak megismételte korábbi kijelentéseit, amelyek szerint a kisfiú fél az apjától, nem akar vele menni, szökésről és öngyilkosságról beszél. Ennek ellenére az anya azt mondta: nem gördít akadályt a kiadatás elé, majd jogi úton próbálja meg visszaszerezni a gyereket.

Az apa szerint az anya és a civil szervezet lejárató kampányt folytat ellene. Kollár Andor, a Németországban élő férfi ügyvédje közölte: szerintük a sajtóban félrevezető információk láttak napvilágot, ezért feljelentést tettek a rendőrségen. A Szegedi Városi Bíróságon is megindult egy per, amelyben az anyát kiskorú elhelyezésének jogellenes megváltoztatásával vádolják. Kollár Andor azt mondta: Sebastian öccsét, az ötéves Krisztiánt apja neveli, s a német hatóságok semmilyen kifogásolnivalót nem találtak a gyerek életkörülményeiben. Zombori Krisztina szerint a gyerekek korábban nem mertek beszélni a velük történtekről. A múlt pénteken feljelentést tettek az apa ellen bántalmazás miatt. Utóbbi információt a rendőrség hivatalosan is megerősítette.

Sándor Klára, az SZDSZ ügyvivője tegnap Szegeden sajtótájékoztatón jelentette be: nyílt levélben fordult Göncz Kinga esélyegyenlőségi, Petrétei József igazságügyi miniszterhez és Lamperth Mónikához, a belügyi tárca vezetőjéhez, hogy az ügy teljes kivizsgálásáig járjanak közbe a kiadatás elhalasztásának érdekében. Az indítvánnyal kapcsolatban megkerestük a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamarát. Zoltán Levente, a testület elnökségi titkára elmondta: a végrehajtásról egyedül a bíróságnak van joga dönteni, azt más szervek nem befolyásolhatják.

Göncz Kinga családügyekért felelős miniszter megkeresésünkre úgy foglalt állást: egyetlen miniszter sem bírálhat felül bírósági végzést. Felvették viszont a kapcsolatot a németországi gyermekvédelmi szolgálattal, s kérték, hogy Sebastian kiutazása után fokozottabban figyeljenek a családra. Göncz Kinga hozzátette: a gyermek érdeke az, hogy ne kelljen választania szülei között. Álláspontja szerint bármelyik szülő démonizálása, a gyermekre alapozott médiakampány ugyanolyan veszélyeztetése a kiskorúnak, mint a fizikai bántalmazás.

Morvai Krisztina, a Női és Gyermekjogi Központ vezetője hétfőn úgy foglalt állást: egy 11 éves gyereket akarata ellenére nem lehet végrehajtási eljárás alá vonni. Ezért ebben az esetben a bíróság ítélete érvényes, de végrehajthatatlan.

A mára kitűzött időpont nem jelenti azt, hogy bizonyosan ma szereznek érvényt a végzésnek - ám mától fogva bármikor és bárhol végrehajtható. (NOL)