Jövő áprilisig harmonizálják az APEH egyénijárulék-befizetését az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) személyi nyilvántartásával - mondta a Világgazdaságnak Kiss József, az OEP főigazgatója. A pénzügyi kormányzat korábban bejelentette: átláthatóvá kívánja tenni a járulékfizetési rendszert, mivel a tízmillió magyar állampolgár közül mindössze 3,7 millióan fizetnek egészségbiztosítási járulékot, egymillióan csak a minimálbér után. További hatszázezren képesek lennének rá, de kibújnak a járulékfizetés alól, ám a szolidaritáselvű egészségbiztosítás révén mind a tízmillióan hozzájutnak az egészségügyi ellátáshoz, s ez évről évre deficitessé teszi az egészségbiztosítási alapot. Ezért a kormány a száz lépés programban arról döntött, mindenki fizessen járulékot, s ezt ellenőrizni kell. A fizetésre képtelenek járulékát az állami költségvetés állja, a nyugdíjasokét az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság utalja át az egészségpénztárnak.

Az OEP várhatóan jövő áprilisban kapja meg az első egyéni járulék-nyilvántartást az adóhivataltól, amelyet összevet saját taj- (társadalombiztosítási azonosító jel) nyilvántartási adatbázisával, tudtuk meg a főigazgatótól. Így kiderülhet, a tajkártyák mögött van-e tb-járulék-befizetés. Jelenleg a kártya csak azt jelzi, hogy a tulajdonosa annak kiállításakor jogosult volt az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére.

A biztosító adatbázisa az egészségügyi szolgáltatók számára nyilvános lesz. A gyógyszerészek, az orvosok ez alapján tudják meg, hogy páciensüknek jár-e a tb-támogatással nyújtott gyógyszer, gyógyellátás. A megyei egészségpénztárak pedig ez alapján állapíthatják meg a biztosító által fizetett pénzbeni ellátások (táppénz, rokkantsági nyugdíj) összegét is.

A nyilvántartási rendszer kiépítéséhez a biztosító informatikai rendszerének fejlesztése és az utóbbi időben jelentősen megcsappant létszámának bővítése indokolt. Az ehhez szükséges forrást a tb jövő évi költségvetésébe betervezik. Jelenleg egyébként a biztosító a pénzalap 1,5 százalékát költheti működési kiadásokra, ez az arány más országok társadalombiztosítóinál öt százalék körüli. (NTE)