A SophosLab - a Sophos globális vírus és spam analizáló hálózatának központja - szakemberei figyelmeztették felhasználóikat, hogy egy új e-mail vírus terjed, amely legfrissebb hírként színlelve tudósít a MyDoom féreg szerzőjének valószínűsített letartóztatásáról, Osama Bin Laden elfogásáról, vagy II. János Pál Pápa halálával kapcsolatos beteges összeesküvés elméletről - írja a terminal.hu.

A W32/Kedebe-F féreg e-mailen keresztül terjed, különböző üzenetfejléceket és -tartalmat felhasználva. Azon felhasználók, akik beugranak ezeknek a változatos trükköknek és elindítják a csatolt állományt, biztonsági szoftvereik hatástalanítását kockáztatják és más számítógép felhasználók számára továbbítják a fertőzést.

A féreg üzenetek különböző változatait küldheti, többek között a következőt is:

someone sent me this document which is stolen from a secret government body and deals about John Paul´s death.

It says he was killed by two ´doctors´ who were hired by some government bodies. The text attached contains all the story behind his death and who these doctors are.

"A hackerek folyamatosan megpróbálják becsapni a felhasználókat különböző friss hírek ígéretével, veszélyes kódot futtatva a háttérben számítógépeiken." -mondta Graham Cluley, a Sophos senior technológiai tanácsadója. "Az utolsó Pápa nevének használata egy beteges trükk az elővigyázatlan felhasználók becsapására. Mindenkinek extrém óvatosságot kellene gyakorolni, legfrissebb vírusirtó programot használni és megbizonyosodni arról, hogy sosem nyitnak meg kéretlen e-mail csatolmányokat."

Ugyanakkor megnyugtató, hogy a W32/Kedebe-F féreg a jelentések szerint nem terjed gyorsan és széleskörűen. Ettől függetlenül a Sophos továbbra is azt javasolja a számítógéphasználóknak, hogy törekedjenek a biztonságos internetezésre, levelezésre és használjanak naprakész vírusírtó szoftvert. (terminal.hu)