Magyar-amerikai biotechnológiai kockázati alap létrehozásáról tárgyalt egyhetes egyesült államokbeli látogatásának első állomásán, Philadelphiában Kóka János. A gazdasági és közlekedési miniszter lapunknak azt is elmondta: a tervezett közös vállalkozásban a magyar és az amerikai kockázatitőke-alapok mellett magyar állami tőke is részt venne. Az egyeztetések folytatódnak a Magyar Biotechnológiai Szövetséggel, majd ősszel amerikai tőkések csoportja jön Magyarországra. Kóka Philadephiában - az új uniós országok képviselői közül egyedüliként - felszólalt a világ legnagyobb biotechnológiai rendezvényén, a Biotech 2005-ön is. Mint fogalmazott: a cél, hogy a biotechnológiai világtérképre felkerüljön Magyarország.

Ez az iparág ugyanis egyike azoknak, amelyen a kormányzat szeretne előrelépni, több befektetőt vonzani. Az USA a hazája a biotechnológiának, ezért is fontos, hogy ott álljon helyt Magyarország. Hasonló a helyzet az it, a filmgyártás, az audiovizuális technikák-technológiák terén, amelyek szintén kiemelkedő témái látogatásának. A következő napokban - amellett, hogy Washington D. C.-ben tárgyal az amerikai kereskedelmi és az energetikai miniszterrel, találkozik Madeleine Albrighttal, Zbigniew Brzezinskivel és a Henry Kissinger Alapítvány vezetőivel - Kaliforniában világvezető it-cégek és az amerikai filmipar vezéreivel is asztalhoz ül. Konkrét üzletekről is tárgyal, emlékeztetve: előző útja alatt véglegesítette az ExxonMobillal, hogy az Magyarországra helyezi regionális szolgáltató központját.

Magyarországra az USA-ban gyorsan fejlődő, stabil, kiszámítható országként, egyedülállóan jó befektetési terepként tekintenek, tisztában vannak a tudás alapú gazdasági fejlődéssel - összegezte tapasztalatait Kóka. Ezt az is mutatja, hogy a kelet-közép-európai országok közül egyedüliként Magyarország kapott meghívást a Mount Vernon-i Transzatlanti üzleti párbeszéd rendezvényre, amelyen amerikai és európai politikai és gazdasági vezetők megállapították: az egymás elleni küzdelem helyett az együttműködésre helyezik a hangsúlyt a délkelet-ázsiai előretörés okán is. (VG)