Az EU óriási lépést tett a határokon átnyúló adókikerülés elleni küzdelem területén, elemzők szerint azonban a ma életbe lépő irányelv számos kiskaput hagyott nyitva. Sőt, tegnap egy magas rangú uniós tisztviselő is úgy nyilatkozott a Reutersnak: a direktíva hamarosan módosításokra szorulhat.

Nem több, mint "egy madárijesztő" az új, adatszolgáltatást kötelezővé tevő jogszabály - idézi a Der Spiegel Lorenz Jarass adószakértőt. Az első fontos hiányossága, hogy Liechtenstein, Luxemburg, Svájc és a többi adóparadicsomnak számító ország bankjai továbbra is mentesülnek az adatszolgáltatás terhe alól. Igaz, ennek fejében 15 százalékos kamatadót kell kivetniük ezeknek az országoknak.

Az osztalékot és a részvénytulajdont továbbra sem terheli adó, így a külföldi vagyonok jelentős része még mindig érintetlen marad - hívja fel a figyelmet Lorenz Jarass. Az adatszolgáltatás és a kamatadó fizetésének elkerülésére a bankok olyan termékeket kínálnak majd ügyfeleiknek, amelyek nem tartoznak az új irányelv hatálya alá. A magánbefektetői üzletágak most gőzerővel azon dolgoznak, hogy megtalálják a legjobb legális kiskapukat. Márpedig kiskapu akad bőven - mondta Jürg Berger, a svájci Julius Bär bank vezetője. Liechtensteinben például adómentesek az életbiztosítások és a 2001 előtt alapított kötvényalapok, amelyek alaptőkéjét azóta nem emelték. Egy-egy nagyobb bank hasonló speciális alapjának a vagyona több száz millió euróra is rúghat.

Természetesen a rendkívül magas fizetéseknek egyéb konstrukciókat kínálnak. Ha valaki vagyonát alapítványba vagy látszatvállalkozásba menekíti, ő már nem magánszemélyként, hanem intézményként adózik. Márpedig a jogi személyek adóztatása tagállamonként eltérő.

De még ezzel sincs vége a kreatív ötletek sorának. A svéd SEB bank többek között panamai "megoldásokat" kínál ügyfeleinek. Azoknak, akik a közép-amerikai országot túlságosan kockázatosnak tartják, ázsiai megoldást ajánlanak. A svéd bank főleg szingapúri fiókját dicséri, mivel a távol-keleti országot nem érte el az EU-s adóharmonizáció.

Mint ismeretes, az új jogszabály értelmében a kamathozamok után minden uniós polgárnak a hazájában kell adóznia. Ez úgy valósulhat meg, hogy a bankok adatot szolgáltatnak az EU-külföldiek által szerzett kamatjövedelemről a lakhely szerint illetékes adóhatóságnak. Kivételt képez Ausztria, Belgium és Luxemburg - illetve Andorra, Monaco, Liechtenstein, Jersey, Guernsey, a Man sziget, Gibraltár és Svájc - ahol kamatadóval váltják ki az adatszolgáltatást. Ennek mértéke 15 százalék lesz, de 2008-tól 20, 2011-től pedig 35 százalékra emelkedik.