A Világgazdaság információi szerint az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás (ekho) újabb verziójáról tárgyal ma a kabinet. Eszerint a munkaadó a bruttó bér 20 százalékának, a munkavállaló 15 százalékának megfelelő közterhet fizetne. Kormányzati politikusok szerint ez összeségében 32 százalékot jelent, hiszen a munkavállaló már a munkaadó kifizetéseivel csökkentett összeg után fizetne. A korábbi verzió szerint a 35 százalékos ekho teljesen a munkaadót sújtotta volna, de az tartalmazta volna a személyi jövedelemadót, a foglalkoztatói, egészségbiztosítási és nyugdíj-biztosítási járulékot, a tételes egészségügyi hozzájárulást, a biztosított által fizetendő nyugdíjjárulékot és magánnyugdíj-pénztári tagdíjat.

Úgy tudjuk, a járulékszélesítésről sem mondott le a kabinet. A koalíciós pártok között nem volt egyetértés a korábban nyilvánosságra hozott javaslatról, amely a tőkejövedelmekre vetett volna ki négyszázalékos egészségügyi járulékfizetési kötelezettséget. Módjáról tovább egyeztetnek a pártok, így ezzel is kiegészülhet a szeptemberben a parlament elé terjesztendő adócsomag.

A kormánypártok több célt kívántak elérni azzal, hogy öt évre szóló törvényt fogadnak majd el ősszel - mondták a Világgazdaságnak koalíciós politikusok. Így a jövőben bárki is lesz kormányon, annak "kínos lesz" felemelni az adókulcsokat, lefelé pedig nem lesz akadálya. Ezek mellett az adóról szóló vita a parlamentben folyik majd, a jogszabályi megkötés jó üzenet a gazdasági szereplőknek, s "reformot" a választások előtt tíz hónappal csak ilyen módon lehetett felvázolni. A választási kampányban nem kizárt, hogy a kormánypártok a saját törvényi megkötéseik fölé "licitálnak" majd. Lapunknak szabad demokrata politikusok úgy fogalmaztak: az "ötéves terv" fedezete a gazdasági növekedés és a kicsit takarékosabb állam. Jelentősebb lépéseket az adóban csak az egészségügy, a közigazgatás, az oktatás finanszírozásának reformjával lehet elérni, ehhez ebben a négy évben nem volt partner az MSZP.