A nagy technológiai vállalatok egyértelmű győzelméről ír a Financial Times, miután az Európai Parlament jogi bizottsága leszavazta a számítógéppel megvalósított találmányok jogvédelméről szóló irányelvtervezethez érkezett módosító indítványok döntő többségét. A szoftverszabadalmi irányelvként ismert tervezet lényege éppen a számítógépes programok szabadalmaztathatóságát hivatott megakadályozni, egyes szakértők szerint azonban a jelenlegi szöveg ezt nem zárja ki egyértelműen.

Több száz módosító indítvány érkezett a tervezethez, többségüket azonban leszavazta az EP jogi bizottsága - mondta Lévai Katalin, a testület alelnöke. Hozzátette ugyanakkor, hogy az általa benyújtott, a kis- és középvállalkozásokat és az alkalmazottakat védő javaslatot támogatták a képviselők. A kkv-k és az egyedi fejlesztők többsége ellenzi az elképzelést. Herczog Edit, a kkv-k pártközi csoportjának alenöke azonban elmondta, hogy számos kisvállalat támogatja a szellemi tulajdon védelmét, mivel enélkül nehezen tudnák eladni újításaikat.

A jogszabálytervezet jövő hónapban kerül az EP plénuma elé. Várhatóan ott a bizottság által elfogadott formában hagyják jóvá a szöveget, bár a nagyobb frakciók álláspontja még mindig nem egységes - jegyezte meg Lévai. Bár korábban jelentős vita alakult ki az EP és a szakminiszterek tanácsa között, a jelenlegi szöveg már közelebb áll a tanács álláspontjához, így várhatóan a miniszterek is rábólintanak a tervezetre, amely most második olvasatban van a parlament előtt.