Annak ellenére nő holnaptól 1200 patikaszer lakossági térítési díja, hogy a gyártók nem emelték a társadalombiztosító által támogatott közel hatezer készítmény árát. Ennek oka, hogy most kerül pont a kormány által tavaly 85 százalékon befagyasztott árcsökkentési hercehurca végére. Az árbefagyasztást ugyanis az Alkotmánybíróság eltörölte, ám a lakosság drasztikus tehernövekedésének elkerülése végett a cégek és az állam tavaly átvállalták az árak visszaállításának 15 százalékos fedezetét. Az idén azonban már nem, ezért került sor februárban egy átlagosan 7,5 százalékos tb-támogatás-csökkentésre, s ezt hasonló követi holnap.

Az 1200 orvosság hetven százalékánál a térítési díj emelkedése kevesebb száz forintnál, a többinél átlagosan ötszáz forint, kétszáz termék térítési díja csökken, ötszázé pedig változatlan marad. A tb-listára 103 új készítmény kerül fel.

Az egészségügyi kormányzat és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár az úgynevezett fix támogatási rendszerével, valamint a generikus (lejárt szabadalmi védettségű) és ezáltal olcsóbb szerek forgalmának növelésével igyekszik mérsékelni a bajt. A "fixesítés" lényege, hogy az OEP az azonos hatóanyagú, illetve a hatóság által egyenértékűnek tartott gyógyszercsoportokban a legolcsóbb készítmény árához szabja a támogatás összegét, ezt a támogatást kapja valamennyi, e csoportba tartozó orvosság. Így ha az orvos az olcsóbb szert írja fel betegének, nem lesz több a gyógyszerkiadása. Ha a drágábbat választják, a fix tb-támogatás és a gyógyszer ára közötti különbözetet a betegnek kell állnia.

A fixesítés árversenyt generál a gyártók és forgalmazók között, így az árcsökkentésből adódó megtakarítást új, innovatív készítmények befogadására fordíthatja az egészségpénztár. Holnaptól négy új onkológiai és egy a cukorbetegség kezelésére szolgáló készítménnyel bővül a társadalombiztosító gyógyszerpalettája.

A tb által nem támogatott készítmények közül 133 ára nő, húszé csökken, s hatvanhét új készítménnyel bővül a hatezer szert tartalmazó lista. Jelentősebb, 500-1000 forintos emelkedés a potencianövelő szereknél lesz, a fogamzásgátlók ára 28-140 forinttal nő.