Ma kerül a lengyel parlament elé az ellenzék és a kormánypártok részéről is élesen bírált adóemelési terv. A varsói kormány, egy halálugrásra emlékeztető intézkedéssel még a szeptemberi választások előtt szeretne elfogadtatni néhány költségvetési intézkedést, benne a fűtőolaj adójának 50 százalékos emelését.

A terv Miroslaw Gronicki pénzügyminiszter nevéhez fűződik, aki ezzel a választási ciklusokon átívelő intézkedéssel is szeretné előmozdítani az euró bevezetését. A tervnek a fűtőolaj drágítását célzó része most elvileg könnyebben elfogadtatható lenne, már csak azért is, mert a közterhekkel eddig alig terhelt energiahordozót gyakorta használják járművek meghajtására is. A tüzelésre szánt olaj drágításával a kincstár évente 2,5 milliárd zloty (153 milliárd forint) bevételre tudna szerint tenni.

Az egyik ellenzéki párt ennek ellenére bizalmatlansági indítvány benyújtását helyezte kilátásba. A fenyegetés nem látszik erőtlennek, mert fennáll annak veszélye, hogy a kormányzó demokratikus baloldali párt (SLD) néhány képviselője is csatlakozik. A párt frakcióvezető-helyettese szerint a javaslat rendkívül rosszul időzített, ezért lehetségesnek tartja, hogy súlyos népszerűségvesztéssel bajlódó parlamenti csoportjukból is többen készek ellene szavazni. Mindez a választások előtt további bonyodalmakat okozhatna a kisebbségben kormányzó SLD-nek, annak ellenére, hogy kétmillió családnak ígért kompenzációt. (VG)