Csupán 2007 végéig jut lélegzetvételhez az európai textilipar, miután Brüsszel ki tudta kényszeríteni, hogy Peking - átmenetileg - maga korlátozza az ágazatban tevékenykedő vállalatainak fergeteges exportoffenzíváját. A megállapodást a kínai kormány modellként szeretné felhasználni az Egyesült Államokkal ugyanerről a termékkörről - még ebben a hónapban - tovább folytatandó tárgyalásain.

Peter Mandelson kereskedelmi EU-biztos és a kínai kereskedelmi miniszter, Bo Hszi-laj pénteken késő este egyezett meg arról, hogy Peking a 2005-2007-es időszakban évi 8-12,5 százalék közötti ütemre korlátozza tíz textilféleség kivitelének növekményét. Brüsszel korábban kilátásba helyezte, hogy megállapodás hiányában újra érvénybe lépteti a január 1-jén eltörölt beviteli kvótákat, amelyek 7,5 százalékban maximálják a növekedést.

A kínai eredetű textil- és ruházati termékek bevitele az idei első négy hónapban az Európai Unióban 82, az Egyesült Államokban pedig 78 százalékkal növekedett. Az EU korábban ennek láttán szabott június 11-ig tartó határidőt Peking számára a szállítások önkéntes korlátozására, Washington pedig - a belföldi textilipar és a szakszervezetek nyomására - májusban életbe léptette a maximum 7,5 százalékos növekményt előirányzó védelmi záradékot.

Mint a The New York Times emlékeztet, a Kínával folyó kereskedelemben meglévő hatalmas - és évről évre növekvő - amerikai hiány miatt a washingtoni szenátus olyan tervet vitat meg, amelynek értelmében minden termékre 27,5 százalékos vámot vetnének ki, amíg Kína valutájának szabad felértékelődése révén nem fogja vissza az export erős ösztönzését. A jüan kötött árfolyamának lazítását az átmeneti textilegyezmény megkötése utáni napon Mandelson is javasolta. Ő nem ment el a szabad lebegtetés sürgetéséig, helyette azt szorgalmazta, hogy a kínai valuta értékét a dollár helyett egy az eurót is tartalmazó valutakosárral szemben határozzák meg.